Latviešu valodas eksāmenu ik dienu kārto līdz 300 Krievijas pilsoņu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas Federācijas pase. Ilustratīvs attēls.
Krievijas Federācijas pase. Ilustratīvs attēls. Foto: Yulia Sverdlova/Shutterstock

Latviešu valodas eksāmenu katru dienu kārto no 270 līdz 300 Krievijas pilsoņu, informēja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Šobrīd gan nav zināms kopējais cilvēku skaits, cik eksāmenu ir nokārtojuši, jo šobrīd visi iesaistītie strādājot pie procesa nodrošināšanas. Pirmos rezultātus pretendenti saņems septiņu darba dienu laikā pēc kārtošanas.

Nav zināms arī, cik daudz no tiem pretendentiem, kas bija reģistrējušies pārbaudei, nav ieradušies. VISC skaidroja, ka tas būs zināms pēc pārbaužu posma beigām. Ja eksāmena kārtotājs nav ieradies noteiktajā dienā attaisnojošo iemeslu dēļ, viņam tiek piešķirts cits eksāmena norises datums.

Imigrācijas likuma grozījumi paredz, ka tiem Krievijas pilsoņiem, kuri pirms Krievijas pilsonības iegūšanas bijuši Latvijas pilsoņi vai Latvijas nepilsoņi un saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas, līdz 1. septembrim jāiesniedz pārvaldē dokumenti Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai, tostarp arī apliecinājums par sekmīgi nokārtotu valsts valodas pārbaudi.

Pastāvot bažām, ka valsts iestādes nespēs apkalpot visus pieteikumus valsts valodas zināšanu pārbaužu veikšanai un uzturēšanās atļauju pagarināšanai, iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) februāra sākumā piedāvāja mīkstināt Krievijas pilsoņu uzturēšanās nosacījumus Latvijā un atteikties no 1.septembra termiņa, līdz kuram uzturēšanās atļauju īpašniekiem obligāti jāapliecina latviešu valodas zināšanas, tā vietā rosinot procesu veikt pakāpeniski vairāku gadu laikā, valodas zināšanu apliecinājumus prasot uzrādīt tikai tad, kad konkrētai personai beidzas uzturēšanās atļaujas termiņš. Nacionālās apvienības iebildumu dēļ no šīs ieceres gan atteicās.

Tāpēc Saeima šodien pieņēma IeM virzītās izmaiņas likumā, ar kurām noteikts, ka, ja dokumenti uzturēšanās atļaujas pagarināšanai būs iesniegti līdz septembrim, Krievijas pilsoņi varēs turpināt dzīvot Latvijā, bet PMLP pieteikumus būtu tiesības izskatīt līdz gadu ilgā termiņā. Ja ar pirmo reizi neizdosies nokārtot valsts valodas pārbaudi, to līdz novembra beigām varēs kārtot atkārtoti un attiecīgi apliecinājumu par valodas zināšanām iesniegt līdz gada beigām.

Paredzams, ka dokumentu izskatīšanas laiks būs līdz vienam gadam. Kamēr dokumenti tiks izskatīti, personai iepriekš izsniegtā uzturēšanās atļauja būs derīga līdz jaunas atļaujas saņemšanai.

Izglītības un zinātnes ministrijā 24. martā noslēdza to Krievijas pilsoņu reģistrāciju, kuri noformējuši savu vēlēšanos kārtot valsts valodas prasmes pārbaudi, un kopumā tādi ir 8000 cilvēki, lai gan sākotnēji bija aprēķināts, ka kārtotāju varētu būt 17 500.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu