Braucot ar auto, katrs piektais novērš uzmanību no ceļa

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas ielas malā. Ilustratīvs attēls.
Automašīnas ielas malā. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Katrs piektais jeb 22% Latvijas iedzīvotāju braukšanas laikā ne vienmēr koncentrējas tikai uz ceļu satiksmi, jo uzmanību mēdz novērst dažādi blakusapstākļi, informēja "Swedbank" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Kā izplatītākos uzmanībai traucējošos faktorus iedzīvotāji norāda interesantus objektus apkārtnē (39%), sarunu biedrus (34%), mobilos telefonus (33%), kā arī bērnus (21%).

Vienlaikus 65% no aptaujātajiem atzīst, ka ir bijuši iesaistīti auto negadījumā, un katrs desmitais piedzīvojis nopietnu autoavāriju.

Uzmanības trūkumu uz ceļu satiksmi apliecina arī aptaujas dati par negadījumu iemesliem, jo vairāk nekā puse autovadītāju kā biežāko negadījuma iemeslu min citu autovadītāju rīcību (59%), savukārt katrs trešais atzīst, ka notikušais bija paša neuzmanība (34%).

Vienlaikus katrs otrais autovadītājs apstiprina, ka nereti pārsniedz atļauto ātrumu par 10 kilometriem stundā (53%), bet teju katrs piektais to pārsniedz regulāri (17%).

"Swedbank" Riska apdrošināšanas atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja Ilga Babre informē, ka "Swedbank" apdrošināšanas apkopotie dati liecina - katrs piektais KASKO apdrošināšanas klients pagājušajā gadā bija iesaistīts auto negadījumā. Pērn vidējā KASKO atlīdzība "Swedbank" klientiem bija 1700 eiro.

Kā liecina aptaujas dati, autovadītāji ar zemākiem ienākumiem biežāk ievēro atļauto braukšanas ātrumu, kamēr iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem atļauto ātrumu pārsniedz bieži (36%).

Savukārt, uzmanību no ceļu satiksmes visbiežāk novērš gados jaunāki autovadītāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem (65%), kuri nereti pārsniedz arī atļauto braukšanas ātrumu par 10 kilometriem stundā un vairāk.

Pēc "Swedbank" apdrošināšanas apkopotajiem datiem, KASKO gadījumu skaits 2022.gadā bija līdzīgs kā 2021.gadā, taču vidējā atlīdzība pieauga par 8%. To ietekmēja rezerves detaļu un darba izmaksu pieaugums. Lielākā izmaksātā atlīdzība pagājušajā gadā bija 33 130 eiro, kad ceļu satiksmes negadījumā Vācijā iekļuva "BMW" markas automašīna. Auto nebija vērts remontēt, tāpēc īpašnieks saņēma atlīdzību automašīnas vērtības apmērā.

"Swedbank" aptauja veikta šī gada martā sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, aptaujājot vairāk nekā 1000 autovadītāju vecumā 18-75 gadiem visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu