"Tas nebūtu pieļaujams" - Kariņš neapmierināts ar CFLA darbību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Prejmjers Krišjānis Kariņš
Prejmjers Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nav apmierināts ar Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) darbību, tomēr problēma ar Eiropas Savienības fondu ieguldīšanas lēmumu pieņemšanas procedūrām ir dziļāka un tā jārisina kompleksi.

"Tā lieta [CFLA atveseļošanās plāna programmu kavēšanās] nav tikai melna un balta. Daži no tiem uzņēmējiem, kas sūdzās, ka naudu nepiešķir, paši ir tie, kas ir pie lēmējiem, kam piešķirt naudu. Tā nav normāla prakse Eiropā, tas nebūtu pieļaujams," intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Kariņš.

Jau ziņots, ka uzņēmēji atklātā vēstulē aicināja valdību mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Vēstule nosūtīta Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA), Ašeradenam, klimata un enerģētikas ministram Raimondam Čudaram (JV), kā arī veselības ministrei Līgai Meņģelsonei.

Vēstulē teikts, ka CFLA vadības lēmumi rada reālus draudus Latvijas attīstībai un Latvijas tēlam Eiropā - tā vietā, lai kopā ar ministriju atbildīgajiem ierēdņiem atbalstītu Latvijas uzņēmējus, īstenojot Ministru kabinetā apstiprinātās programmas, tiek novilcināta, bremzēta un būtībā apturēta ES struktūrfondu programmu sākšana un īstenošana inovāciju un digitālās transformācijas atbalstam. Pat jau īstenoti un CFLA apstiprināti projekti tiek apšaubīti, pie tam šīs šaubas izpaužas kā vēstules Eiropas iestādēm, nevis sarunas ar uzņēmējiem.

Atveseļošanas un noturības mehānisma uzņēmējdarbības atbalsta programmas tika diskutētas un plānotas kopš 2021. gada aprīļa. Pēc ilgstošām diskusijām Ministru kabinets 2022. gada 5. jūlijā pieņēma jauno Kompetences centru programmu. 2022.gada septembrī astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centri - meža nozarē, pārtikā, farmācijā, mašīnbūvē, informācijas tehnoloģijās, elektronikā, enerģētikā un transportā, ķīmijā un biotehnoloģijās - iesniedza projekta pieteikumus un redzējumu par nozares inovāciju tālāku attīstību.

Līdz 2022. gada septembrim projekti tika izvērtēti un apstiprināti Ekonomikas ministrijā. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem 2022.gada ceturtajā ceturksnī kompetences centri izsludināja inovāciju projektu konkursus, izvērtēja projektus un iesniedza apstiprināšanai CFLA.

Pašlaik ir 2023. gada aprīlis, un joprojām neviens projekts no CFLA puses nav apstiprināts, lai gan tas bija jāizdara 30 darba dienu laikā, un nav arī saņemta informācija, ka vērtēšanas process tiek pagarināts, norāda uzņēmēji. Vienlaikus uzņēmējiem tiek izvirzītas jaunas prasības, ko neparedz esošais regulējums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu