Jau atkal sūrst! Kā atpazīt nepatīkamo pavasara vēstnesi - urīnceļu iekaisumu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Pavasaris ir viltīgs, jo nepastāvīgo laikapstākļu dēļ nereti saaukstējamies. Līdzās iesnām, kakla sāpēm mūs piemeklē arī vēl kāda delikāta problēma - urīnceļu iekaisums. Kā to atpazīt un kā labāk izārstēt? 

"Viena no izplatītākajām pavasara kļūdām – pirmajās siltajās un saulainajās dienās atbrīvoties no šallēm, cepurēm, cimdiem jeb ziemas garderobi nomanīt pret izteikti plānu pavasara apģērbu. Pēc ziemas sezonas pārejai uz plānākām drēbēm jābūt pakāpeniskai, ķermenim vajag aklimatizēties. Pārāk strauja apģērba maiņa var veicināt, piemēram, saaukstēšanos, urīnceļu iekaisuma rašanos," stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Kas ir urīnceļu iekaisums? 

No urīnceļu iekaisumiem visbiežāk sastopams ir akūts cistīts – urīnpūšļa iekaisums. To 90% gadījumos ierosina Escherichia coli baktērija.  Retākos gadījumos cistīta iemesls ir reakcija uz noteiktiem medikamentiem, kairinātājiem – intīmās higiēnas līdzekļiem vai spermicīdiem.

Iekaisums attīstās, kad nevēlamās baktērijas nonāk urīna izvadsistēmā - tur tās arī sāk vairoties. Lai gan cilvēku urīnā ir pretvielas, ir neparedzami apstākļi un faktori, kas var mazināt šo aizsargfunkciju, un mēs iedzīvojamies nevēlamajā cistītā. 

"Sievietes ar akūtu cistītu saslimst daudz biežāk nekā vīrieši, un tam iemesls ir sievietes urīnceļu fizioloģiskā uzbūve - sievietei tie ir īsāki, līdz ar to lielāks risks iedzīvoties iekaisumā," skaidro farmaceite Laila Zālīte.

Kāpēc rodas iekaisums? 

  • Apsaldēšanās;
  • Imūnsistēmas novājināšanās;
  • Pārāk aktīva seksuālā dzīve; 
  • Antibiotiku lietošana;
  • Menopauze; 
  • Problēmas urīnsistēmā (akmeņi, prostatas problēmas u.c.);
  • Citu kaišu (diabēta, neiroloģisku traucējumu, seksuāli transmisīvu slimību, novājinātu organisma aizsargspēju u.c.) komplikācija.

Jau atkal vajag uz tualeti... Dedzina!

Par urīnceļu iekaisumu liecina bieža nepieciešamība apmeklēt tualeti. Urinējot jūtam dedzinošas un velkošas sāpes - īpaši urinēšanas beigās. Ja sajūti šos simptomus, noteikti jādodas uz aptieku vai pie ģimenes ārsta, lai sāktu ārstēties. Ja infekciju laikus neārstē un nenovērš, tā var kļūt par nopietnu veselības problēmu. Farmaceite arī brīdina, ka ielaists iekaisums var izplatīties līdz nierēm. Vēl kā simptoms minama urinēšana "mazās porcijās" un sāpes muguras lejasdaļā. 

Foto: shutterstock.com

Kā ārstēt? 

Ja ārstēšanu sāk laikus un ievēro visus ārsta vai farmaceita norādījumus, urīnceļu infekcija parasti pāriet diezgan ātri un bez komplikācijām. 

Daudz dzer! Viens no galvenajiem noteikumiem ir lietot daudz šķidruma - līdz pat 2,5 - 3 litriem, vēlams silta šķidruma. Lielisks palīgs būs augu tējiņas  – miltenes lapas, brūkleņu lapas, bērzu lapas un pumpuri, Islandes ķērpji un kumelītes.

"Tējas labi noderēs urīnpūšļa un urīnceļu skalošanai. Tā mēs mazināsim iekaisumu rosinošās baktērijas," skaidro farmaceite Laila Zālīte." Un tas mazinās sāpīgas spazmas un patiks nierēm, kurām ir papildu slodze cistīta gadījumā."

Augu ekstrakti! Bez dzeršanas noteikti var lietot augu ekstraktus, kas pieejami gan kapsulu un tablešu veidā, gan arī kā pasta. To sastāvā ir vēl plašāks ārstniecisko augu spektrs: vārpatas sakneņi, dzeltenās zeltgalvītes laksti, lupstāja saknes, pētersīļu saknes, grieķu trigonellas sēklas, maura sūrenes laksti un parastais plikstiņš.

"Ārstēšanu ar ārstniecības augiem vajag turpināt arī pēc pirmo simptomu izzušanas. Vēlams tos lietot vēl nedēļu," uzsver farmaceite. 

Dzērvenes - glābējs! Tie, kuri reiz piedzīvojuši urīnceļu iekaisumu un to ir izārstējuši, pateicoties sarkanajām odziņām, apstiprinās šo ogu efektīvo  iedarbību. Dzērveņu ekstrakts aptiekā pieejams gan tablešu, kapsulu, sīrupa un mikstūras formā, gan arī kompleksajos preparātos kopā ar citiem ārstniecības augiem. 

Lietojot dzērvenes, urīns kļūst skābāks, turklāt dzērvenes satur vielu ar antibakteriālu iedarbību – hipūrskābi, kas neļauj E. coli baktērijai piestiprināties pie urīnceļu sieniņām. Var izvēlēties arī dzērveņu ekstraktu ar C un E vitamīna piedevu. C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu un palīdz samazināt nogurumu un nespēku. E vitamīns veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu.

Citi svarīgi ieteikumi:

  • Bieža un regulāra urīnpūšļa iztukšošana pie mazākās vēlmes urinēt; 
  • Urīnpūšļa iztukšošana iespējami ātri pēc dzimumakta;
  • Vannas aizstāšana ar dušu.
  • Dabisko materiālu apakšveļa.

Ja viss iepriekš minētais nedēļas laikā nav palīdzējis, noteikti jādodas pie ģimenes ārsta vai urologa un jānodod analīzes, lai varētu vienoties par antibiotiku izrakstīšanu. 

Rasts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu