6 kļūdas, žāvējot veļu: kā rīkoties, lai nesabojātu drēbes

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Drēbju žāvēšana -  it īpaši iekštelpās - mēdz būt ir īsts izaicinājums: drēgnā laikā tās neizžūst kā nākas, uz radiatoriem saliktas - pārkalst, bet izdomāt, kā dabūt sausu lielo segas pārvalku, ir teju neiespējamā misija. Šajā rakstā atklāsim biežāk pieļautās kļūdas, žāvējot veļu, un uzzināsim, kā no tām izvairīties.

Tici vai ne, bet šim ikdienišķajam pienākumam ir savi knifņi, kas daudziem nav zināmi. Lūk, sešas biežāk pieļautās kļūdas un maldīgi priekšstati par veļas žāvēšanu.

1. kļūda: atstāt slapjās drēbes veļas mašīnā

Ieliki mazgāties veļu, ikdienas darbi ierāva tevi savā virpulī – un rezultātā izmazgātās drēbes jau trešo stundu “garlaikojas”veļasmašīnā. Pazīstama aina, vai ne? Šķiet, ka tas tāds sīkums vien ir, bet pa šajā laiku drēbes var sasmakt un iegūt neizgludināmas krokas. Tādēļ, ja kādreiz gadās aizmirsties, labāk vispirms uzstādi veļasmašīnu uz īso skalošanas ciklu un pēc tam nekavējoties izžauj veļu.

2. kļūda: žāvēt veļu pārāk ilgi

Pārkaltēta veļa ir nepatīkami cieta uz tausti, stīva – gluži kā iestērķelēta, un ļoti negribīgi pakļaujas gludināšana. Tāpēc labāk ik pa laikam pārbaudīt situāciju uz veļas žāvētāja, laicīgi noņemot izžuvušās lietas. Šis padoms ir īpaši aktuāls tajos gadījumos, kad veļa tiek žāvēta vannas istabā uz dvieļu žāvētāja.

Foto: Publicitātes foto

3. kļūda: izkarināt drēbes uz radiatoriem

Šī žāvēšanas metode var neglābami sabojāt tavus iecienītākos apģērba gabalus. Pārlieku karsti radiatori, it īpaši, ja tie nav regulējami, var veicināt drēbju deformāciju, kā arī sakausēt apģērbu dekoratīvās aplikācijas – rezultātā tās var nolobīties vai pat pielipt pie karstās radiatora virsmas.

4. kļūda: žāvēt drēbes uz elektriskajiem sildītājiem

Šī kļūda var maksāt īpaši dārgi – daudzu piekoptā žāvēšanas metode ir bīstama ar to, ka ne vien var nodarīt skādi apģērbam, bet pat izraisīt ugunsgrēku.

5. kļūda: izžaut veļu bez atstarpēm

Foto: Publicitātes foto

Labāk nemēģini ietaupīt vietu uz veļas žāvētāja: jo loģika ir pavisam vienkārša – jo blīvāk tu saliksi drēbes, jo ilgāk tās žūs. Lai nebūtu jāviļas, labāk izžauj veļu ar brīvi – ar atstarpēm, katru drēbju gabalu uz žāvētāja izlīdzinot, lai žūstot neveidotos krokas.

6. kļūda: žāvēt drēbes virtuvē

Pirmkārt, to nevajadzētu darīt drošības apsvērumu dēļ, it īpaši, ja drēbes plānots izkarināt plīts tuvumā. Un, otrkārt, tāpēc, ka apģērbs ātri piesātināsies ar virtuves smaržām, un iecienītāko smaržu vietā tu smaržosi pēc kotletēm un kāpostu zupas.

7. kļūda: izmantot novecojušu veļas žāvēšanas aprīkojumu

Daudzi joprojām izmanto omīšu “laifhaku”, sakarinot izmazgāto veļu uz mājas pagalmā vai balkonā nostieptām auklām. Šai metodei ir vairāki trūkumi: pirmkārt, auklas ir teju neiespejami nospriegot - veļas svara ietekmē tās ieliecas un veļa saburzās, otrkārt – ar laiku tās kļūst netīras un var atstāt uz veļas neglītus nospiedumus, turklāt, ja līst lietus, veļas žāvēšana uz auklām ārā kļūst par nebeidzamu procesu.

Par laimi, ir mūsdienās ir pieejami daudz ērtāki risinājumi. Tā, piemēram, ar Leifheit rotējošā veļas žāvētāja izsmalcināto tehnoloģiju veļu var izžaut ļoti ērti, ātri un vienkārši: to var ērti aizvērt un atvērt, tas ir aprīkots ar jumtu, kas aizsargā drēbes pret lietus/saules iedarbību, īpašā spriegošanas tehnoloģija nodrošina, ka veļas žāvētāja auklas vienmēr būs nospriegotas, turklāt, papildus vienkāršajai žāvētāja vadībai, tam ir vēl kāda brīnišķīga funkcija – automātisks veļas auklu ievilkšnas mehānisms. Pateicoties tam, auklas, kad nelietojat žāvētāju, vienmēr glabāsies atbalsta sistēmā un tās vienmēr būs tīras. Ņemot vērā, ka vienas malas veļas auklas garums ir 2,2m, tas ir piemērots, lai uz tā žāvētu pat ļoti liela izmēra veļu, piemēram, palagus un segas.

Kas jāņem vērā, žāvējot veļu telpās

Ja iespējams un laikapstākļi atļauj, novieto veļas žāvētāju pie atvērta loga. Tātad drēbes izžūs ātrāk un tajā pašā laikā ventilēsies. Turklāt svaigs gaiss labvēlīgi ietekmē arī dzīvokļa mikroklimatu.

Ja žāvē drēbes vannas istabā, neaizmirsti ieslēgt ventilāciju vai grīdas apsildi, vai vismaz atstāj atvērtas vannasistabas durvis – šādi veļa izžūs ātrāk, bet uz telpas sienām un griestiem neuzkrāsies liekais mitrums.

Centies iestrādāt paradumu, atbrīvojot veļas žāvētāju no sauso drēbju nastas, nekavējoties salocīt konstrukciju un nolikt tai paredzētajā vietā, lai nerastos kārdinājums to izmantot kā pakaramo.

Foto: Publicitātes foto

 

Mūsdienās piedāvājumā ir ērti un “gudri” veļas žāvētāji, kas var ievērojami atvieglot šo pienākumu. Varbūt ir pienācis laiks piemeklēt sev jaunu palīgu?

Kādam jābūt ideālam veļas žāvētājam:

  • Kvalitatīvam – izturīga konstrukcija;
  • Ērti lietojamam un kompaktam – ērti saliekamam, lai glabājot tas neaizņem daudz vietas;
  • Vieglam, bet izturīgam un stabilam – tas nedrīkst šūpoties vai ļodzīties.

Uzticamus palīgus, kas atvieglos veļas žāvēšanu, meklē šeit.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu