Nausēda paraksta likuma grozījumus par nelegālo migrantu piespiešanu doties atpakaļ

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: AP/Scanpix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda parakstījis likuma grozījumus, kas paredz uz robežas piespiest doties atpakaļ nelegālos migrantus, ja valstī izsludināta ekstremāla vai ārkārtēja situācija.

Nausēdas preses pārstāvis Rids Jasjuļonis ziņu aģentūrai BNS apstiprināja, ka Nausēda grozījumus parakstījis trešdien.

Lietuvas parlamenta otrdien pieņemtie grozījumi spēkā stāsies 3.maijā.

Ar grozījumiem likumā tiek nostiprināta nelegālo migrantu piespiešana doties atpakaļ.

Pašlaik robežsargi migrantus piespiež doties atpakaļ saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, kas 2021.gadā tika izdots saistībā ar nelegālās migrācijas pieaugumu no Baltkrievijas puses. Vēlāk rīkojums tika formalizēts ar atbilstošu valdības lēmumu.

Lietuvas Iekšlietu ministrijas izstrādātie grozījumi noteic, ka gadījumā, ja valstī ir izsludināta ekstremālā situācija saistībā ar ārvalstnieku pieplūdumu, valdība pēc Nacionālās drošības komisijas ierosinājuma var aizliegt iebraukšanu valstī ārvalstniekiem, kuri plāno vai ir plānojuši šķērsot valsts robežu vietās, kas nav paredzētas šim mērķim, vai arī šim mērķim paredzētās vietās, bet pārkāpjot robežšķērsošanas procedūru.

Noteikumi par migrantu piespiešanu doties atpakaļ tiktu piemēroti katrā gadījumā individuāli un netiktu attiecināti uz gadījumiem, kad cilvēki Lietuvā vēlas ierasties, bēgot no militāras agresijas vai vajāšanas.

Grozījumus kritizējušas cilvēktiesību aizstāvības organizācijas, kas uzstāj, ka tādā veidā likumīga tiek padarīta izraidīšana, kas ir pretrunā starptautiskajām tiesībām.

Organizācija "Amnesty International" pagājušajā nedēļā paziņoja, ka grozījumi "dotu zaļo gaismu spīdzināšanai".

Tikmēr Lietuvas Iekšlietu ministrija uzstāj, ka grozījumi skaidri nošķirs dabīgo migrāciju un Baltkrievijas režīma izmantotu migrāciju. Ministrijas vērtējumā likums ir nepieciešams, lai aizsargātu valsts nacionālās drošības intereses. Tāpat ministrija uzstāj, ka likumā ir paredzēti mehānismi neaizsargāto personu drošībai.

No 2021.gada gada 3.augusta, kad saskaņā ar Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka nelegālos imigrantus piespiest doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā vairāk nekā 20 200 reižu. No 2021. gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti apmēram 4200 nelegālie migranti, savukārt 2022.gadā kopumā robežsargi iekļūšanu Lietuvā nelegālajiem migrantiem liedza vairāk nekā 11 200 reižu. Šogad tas noticis 898 reizes.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu