Deputāti vērtēs jaunus ierobežojumus aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Saeima trešdien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, ar kuriem atbilstoši Eiropas Savienības regulējumam plānots noteikt ierobežojumus aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem.

Latvija pārņems Eiropas Komisijas (EK) deleģēto direktīvu, kas paredz noteikt ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt minēto izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

VM skaidro, ka šie ierobežojumi tiks attiecināti visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. Direktīva paredz, ka ierobežojumiem vienlaicīgi visās ES dalībvalstīs jāstājas spēkā 2023.gada 23.oktobrī.

Saeimai grozījumus lūgs izskatīt steidzamības kārtā, jo ES dalībvalstīm normas nacionālajos tiesību aktos ir jāpieņem līdz 2023.gada 23.jūlijam.

Likumprojekts paredz Tabakas likumā noteikt ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu vai citu. Paredzētais ierobežojums neaizliedz pilnībā pievienot aromatizētājus, bet tikai ierobežo piedevu pievienošanu tādā apmērā, lai tās nerada izstrādājumam raksturīgo aromātu.

Tāpat grozījumi paredz noteikt, ka raksturīgā aromāta novērtēšanas izdevumus karsējamiem tabakas izstrādājumiem sedz paši karsējamu tabakas izstrādājumu ražotāji un importētāji, līdzīgi, kā tas pašlaik jau ir noteikts cigarešu un tinamās tabakas ražotājiem un importētājiem.

Grozījumi paredz arī iekļaut jaunu karsējama tabakas izstrādājuma definīciju, kā arī precizēt Tabakas likumā iekļauto definīciju "smēķēšanai paredzētiem tabakas izstrādājumiem", lai nodrošinātu karsējama tabakas izstrādājuma un smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu definīciju saskaņotību.

Karsējams tabakas izstrādājums definēts kā "jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, ko ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums".

Tabakas karsēšanas ierīces, kurās smēķē karsējamus tabakas izstrādājumus ("heet stick"), ir viens no jaunākajiem tabakas izstrādājumu ražotāju radītajiem izstrādājumiem, kas tiek maldinoši reklamēts kā mazāk kaitīga alternatīva tradicionālo cigarešu smēķēšanai, norāda VM. Tabakas karsēšanas ierīču darbības pamatā ir tabakas karsēšana augstā temperatūrā, kā rezultātā no tabakas tiek izdalīts nikotīnu un citu ķīmisku vielu saturošs aerosols, ko smēķētājs ieelpo. Lai gan pirmās tabakas karsēšanas ierīces tika laistas apgrozījumā jau 2015.gadā, 2018.gadā tās nonāca plašākā tirdzniecībā daudzās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

VM norāda, ka lai arī 2020.gada 20.maijā visā ES un Latvijā stājās spēkā raksturīgā aromāta aizliegums cigaretēm un tinamajai tabakai jeb mentola cigarešu aizliegums, minētais ierobežojums neattiecās uz jaunieviestiem tabakas izstrādājumiem, tai skaitā karsējamiem tabakas izstrādājumiem, kurus pašlaik tabakas industrija turpina piedāvāt kā alternatīvu smēķēšanas veidu cigaretēm un tinamajai tabakai ar raksturīgu aromātu.

Pašlaik Saeimā skata arī vēl citas izmaiņas Tabakas likumā, tajā skaitā par aromatizētāju aizliegšanu elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumos un tabakas aizstājējproduktos, tai skaitā beztabakas nikotīna spilventiņos. Aromatizētāju aizliegums ir viens no pasākumiem, lai skolēnu un jauniešu vidū mazinātu vēlmi pamēģināt un uzsākt lietot elektroniskās smēķēšanas ierīces un tabakas aizstājējproduktus (beztabakas nikotīna spilventiņus).

Minētie aromāti un dažādas garšas var radīt maldīgu iespaidu par smēķēšanas vai šādu produktu lietošanas pievilcīgumu, lai gan minētie produkti veicina atkarības rašanos, jo satur nikotīnu. Nikotīnu saturošu izstrādājumu lietošana, īpaši pusaudžu vecumā, ietekmē veselību un ir saistīta ar ilgtermiņa kognitīviem un uzvedības traucējumiem, ieskaitot atmiņas un uzmanības traucējumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu