Video ⟩ Slepkavība Jēkabpilī: amatu zaudēs Valsts policijas amatpersona (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks
Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks Foto: Lita Millere/LETA

Saistībā ar Leona Rusiņa meklēšanas pasākumiem vēl pirms slepkavības fakta, amatu nāksies zaudēt Valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa (bijušā Jēkabpils iecirkņa) priekšniekam Rolandam Bērziņam, apstiprināja Valsts policijā.

Ruks teica, ka, meklējot Rusiņu, pirms slepkavības policijas inspektors atradis konkrētas civilpersonas, kuras nav sniegušas policijai informāciju par vīrieti. Tagad ar šiem cilvēkiem tiek strādāts.

Tāpat patlaban ir grūti pateikt, vai Rusiņam bija kāda pazīšanās policijā, kas varētu palīdzēt izvairīties no meklēšanas, taču Ruks pauda cerību, ka arī Iekšējās drošības birojs atbilstoši savai kompetencei vērtē situāciju.

Ruka ieskatā pašreizējais Austrumzemgales iecirkņa priekšnieks nav spējis pamanīt kopsakarības un riskus par problēmu ar konkrētu cilvēku, kurš sistemātiski apdraudējis sievieti. Tāpat Bērziņš nav informējis augstāk esošu policijas līmeni par ieilgušo problēmu.

"Rosina vairākus kriminālprocesus, prokuratūra tikpat jauki uzrauga un tiesa tikpat parasti pieiet, iedodot 25 dienu cietumsodu. Beigās viss pa vieglo, mierīgā gaitā un standarta pieeja, bet cilvēks ir nogalināts," sacīja policijas priekšnieks.

Ruks neizslēdza, ka dienesta pārbaudes rezultātā amatus var nākties zaudēt vēl kādam policistam, taču vispirms nepieciešams objektīvs izvērtējums. Patlaban neviens likumsargs gan nav atstādināts no amata uz dienesta pārbaudes laiku. Par Bērziņa nākotni policijā arī patlaban nav skaidrības, bet nav izslēgts, ka viņu varētu nozīmēt zemāka līmeņa amatā.

Jau ziņots, ka arī Iekšējās drošības birojs (IDB), izvērtējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušās ziņas, kas norāda uz Valsts policijas amatpersonu iespējamu bezdarbību, pēc savas iniciatīvas ir sācis pārbaudi saistībā ar Leonu Rusiņu, kurš tagad tiek meklēts par bijušās dzīvesbiedres slepkavību.

TVNET jau rakstīja, ka 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks ir uzdevis sākt dienesta pārbaudi, lai "pārliecinātos, ka policisti ir rīkojušies atbilstoši normatīvajam regulējumam, pietiekoši aktīvi un profesionāli". Ruks uz šo gadījumu aicināja skatīties plašāk, proti, būtu nepieciešams veikt grozījumus likumos, kas paredzētu bargāku atbildību par gadījumiem, kad persona nepilda jau tiesas noteiktos pienākumus.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu