Lai izlīdzinātu noslodzi, rajona tiesās ieviesīs "lietu svēršanas" modeli (2)

Tiesneša ķēde svinīgajā tiesnešu zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī.
Tiesneša ķēde svinīgajā tiesnešu zvēresta nodošanas ceremonijā Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu padome piektdien ir nolēmusi rajona tiesās ieviest lietu sarežģītības pakāpes noteikšanas jeb "lietu svēršanas" modeli, kas tiks izmantots noslodzes analīzei un monitoringam pirmās instances tiesās Latvijā, kā arī resursu un vakanču plānošanai tiesu sistēmā, informēja Tieslietu padome.

"Lietu svēršanas" modelis paredz novērtēt lietu sarežģītības pakāpi pēc vairākiem punktiem. Tiesu administrācija veiks Tiesu informācijas sistēmas tehnisko pielāgošanu, lai nodrošinātu modeļa praktisku izmantošanu tiesās. Modeli izstrādāja Tiesu administrācijas izveidotā Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupa.

Tieslietu padome vērtēja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas noslodzi un nolēma neizsludināt konkursu krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnešu aizstāšanai uz laiku, bet aktīvi izmantot šobrīd pieejamos risinājumus noslodzes mazināšanai Rīgas apgabaltiesā.

Savukārt 19.maijā tiks rīkota Latvijas tiesnešu konference "Tiesības uz taisnīgu tiesu: tiesu instanču mijiedarbība", par kuras vadītāju izraudzīta Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas tiesnese Ilze Celmiņa, bet par sekretāru - Kurzemes rajona tiesas tiesnesis Madars Plepis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu