Foto Lielauces ozolu alejā iestādīti 27 ozoli (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielauces ozolu alejā iestādīti 27 ozoli
Lielauces ozolu alejā iestādīti 27 ozoli Foto: VSIA "Latvijas Valsts ceļi"

VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) sadarbībā ar biedrību "Lielauces attīstībai" Lielauces ozolu alejā pie autoceļa Dobele-Īle-Auce (V1128) iestādījusi 27 parastā ozola "Quercus robur" dižstādus, informē LVC pārstāvji.

Alejas stādījumu atjaunošana notika sadarbībā ar Latvijas Dendrologu biedrības sertificētu dendrologu un biedrības valdes locekli, Eiropas Arboristu padomes sertificētu koku tehniķi, arboristu un SIA "Koku eksperts" vadītāju Gvido Leiburgu.

Viņš norāda, ka pērn līdz ar alejas koku sakopšanu, tajā tika iestādīti 16 ozolu dižstādi, šogad LVC talkā aleja papildināta ar vēl 27 stādiem un tagad ir atjaunota lielākā alejas daļa. Jaunie dižstādi ir iestādīti, atstājot tā saucamos "ainavas logus" - pārrāvumus koku rindā. Plānojot stādījumus, ir ņemts vērā elektrolīnijas izvietojums, kā arī nepieciešamība zemniekiem piekļūt pie laukiem.

Divus kilometrus garā aizsargājamā Lielauces ozolu aleja pie autoceļa Dobele-Īle-Auce ir viena no vecākajām, garākajām un ainaviskākajām alejām Latvijā. Gandrīz 70% alejas koku ir parastie ozoli, tie aug ceļa nodalījuma joslā abās pusēs autoceļam. Senākie koki ir aptuveni 250 gadu veci. Kopā alejā ir 311 koki.

Foto: Lielauces ozolu alejā iestādīti 27 ozoli

LVC valdes loceklis Verners Akimovs norāda, ka šī ir otrā aleja gar valsts autoceļu, kas iestādīta. Pērn atjaunotas koku rindas Taurenē, kur pirms dažiem gadiem ceļa pārbūves laikā nācās izcirst liepas. Šogad darbs turpināts ar Lielauces alejas atjaunošanu.

Viņš skaidro, ka, pārbūvējot vai atjaunojot valsts ceļus, LVC nereti nākas lemt par koku izciršanu, tāpēc ir iedibināta šāda tradīcija un tur, kur no satiksmes drošības, ceļa konstrukcijas un zemju īpašuma viedokļa tas ir iespējams, tiks atjaunoti vai veidoti jauni stādījumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu