Notiek darbs pie Būtisko zāļu saraksta izveides

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sadarbībā ar Veselības ministriju (VM) strādā pie Būtisko zāļu saraksta (BZS) izveides, lai efektīvāk risinātu zāļu pieejamības jautājumus, teikts ministrijas informatīvajā ziņojumā "Par Eiropas Savienības veselības ministru 2023.gada 4.-5.maija neformālajā sanāksmē izskatāmajiem jautājumiem", kas šodien atbalstīts valdībā.

Saraksts tiek veidots, balstoties uz Pasaules veselības organizācijas izstrādāto modeli, ņemot vērā Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) rekomendācijas kritiski nepieciešamajām zālēm, Covid-19 pandēmijas gūto pieredzi, kā arī citu valstu pieredzi. BZS ietvertās zāles nepieciešamas, lai nodrošinātu prioritārās vajadzības veselības aprūpes sistēmā pacientu ārstēšanā un profilaksē, ņemot vērā esošās un iespējamās pacientu vajadzības, kā arī zāļu kvalitāti, drošumu un izmaksu efektivitāti.

Latvija arī strādā pie saraksta zāļu krājumu veidošanai krīžu un ārkārtas situāciju gadījumā.

VM atgādina, ka Latvija līdzīgi citām ES valstīm saskaras ar zāļu pieejamības problēmām. Tas var būt īstermiņā, kad ir pārejoši zāļu piegādes pārtraukumi, piemēram, loģistikas, zāļu ražošanas procesu (arī izejvielu trūkuma) vai kvalitātes problēmu dēļ. Savukārt ilgtermiņa zāļu nepieejamība vērojama, ja zāles, ieskaitot inovatīvās, nav un netiek reģistrētas Latvijā, vai reģistrētas zāles netiek laistas Latvijas tirgū, vai tiek izslēgtas no Zāļu reģistra.

Iemesli zāļu nepieejamībai ir kompleksi, un tos nav iespējams risināt izolēti nacionālā līmenī.

2022.gadā zāļu pieejamības pārtraukumi kļuva arvien asāk uztverami gan pasaulē un Eiropā, gan Latvijā. Īpaši izcēlās antibiotiku un bērnu pretdrudža līdzekļu pieejamības krīze, kas parādījās 2022.gada rudens beigās saistībā ar strauju sezonālo infekciju uzplaukumu un milzīgu pieprasījuma kāpumu. Līdz ar to ZVA sekoja līdzi situācijai Latvijā un Eiropā, cita starpā piedaloties EZA koordinētajā Zāļu piegādes pārtraukumu un drošuma koordinācijas izpildgrupā (MSSG), un proaktīvi risināja zāļu pieejamības izaicinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu