"Barbie" iepazīstina ar pirmo lelli, kurai ir Dauna sindroms

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jaunā "Barbie" lelle laista tirgū kā daļa no šī gada "Barbie Fashionista" līnijas, ļaujot arvien vairāk bērniem atrast sev līdzīgu lelli.

Uzņēmums Mattel paziņoja, ka leļļu klāstam pievienojis bārbiju ar Dauna sindromu, kas radīta, lai arvien vairāk bērnu varētu atrast sev līdzīgu lelli un lai Barbie lelles plašāk atspoguļotu apkārtējo pasauli. Iecerēts, ka lelle ar Dauna sindromu iedvesmos vairāk bērnu dalīties savā pieredzē caur spēlēm.

Foto: Publicitātes foto

"Barbie ir daudzveidīgākā lelle tirgū, un tai ir būtiska loma, veidojot bērnu agrīno pieredzi. Mēs vēlamies sniegt savu ieguldījumu, lai caur spēlēm mazinātu sabiedrības aizspriedumus," norādīja Lisa Maknaita, Barbie & Dolls, Mattel viceizpilddirekotre un globālās daļas vadītāja. "Mūsu mērķis ir ikvienam bērnam sniegt iespēju atrast sev līdzīgu Barbie lelli un vienlaikus mudināt bērnus spēlēties ar lellēm, kas ir atšķirīgas. Spēlējoties ar lellēm, kas atšķiras no bērna ikdienas pieredzes, var padziļināt izpratni un stiprināt empātiju, kas savukārt veido pieņemošu pasauli. Mēs esam lepni, ka varam iepazīstināt pasauli ar Barbie lelli, kurai ir Dauna sindroms, tādējādi precīzāk atspoguļojot apkārtējo pasauli un turpinot veicināt iekļaušanu caur spēlēm."

Lai nodrošinātu, ka lelle akurāti atspoguļo cilvēku ar Dauna sindromu, Barbie cieši sadarbojās ar ASV Nacionālo Dauna sindroma biedrību (National Down Syndrome Society - NDSS). NDSS sniedz atbalstu cilvēkiem ar Dauna sindromu un viņu ģimenēm, nodrošinot resursus, veicinot politiskās izmaiņas, sadarbojoties ar vietējām organizācijām. NDSS ieteikumi un reālā pieredze veidoja pamatu visam dizaina izstrādes procesam no lelles silueta līdz apģērbam, aksesuāriem un iepakojumam. Ciešā sadarbība nodrošināja Barbie komandai iespēju ar lelles palīdzību iepazīt cilvēkus ar Dauna sindromu un veidot saikni ar šo kopienu.

"Esam ļoti pagodināti par iespēju sadarboties ar Barbie, lai radītu lelli ar Dauna sindromu," sacīja Kendija Pikarda, NDSS prezidente un izpilddirektore. "Mūsu kopienai tas nozīmē ļoti daudz, un pats būtiskākais ir iespēja rotaļāties ar bārbiju, kas līdzinās viņiem. Šī lelle kalpo kā atgādinājums, ka nekad nevajadzētu par zemu novērtēt attēlojuma spēku. Tas ir nozīmīgs solis ceļā uz iekļaušanu un brīdis, ko tiešām vērts svinēt."

Lai atzīmētu lelles izlaišanu tirgū un veicinātu cilvēku ar Dauna sindromu iekļaušanu, redzamību un izpratni, Barbie komandai pievienojās Eiropas vēstnieces, svinot šo kopienai nozīmīgo brīdi. Tās ir modele Ellija Goldšteina (Apvienotā Karaliste)*, pilsētas padomniece un rakstniece Eleonora Lalo (Francija), kā arī modele un influencere Enja (Nīderlande). Ar viņām uzņemti svinīgi attēli un video, kurās viņas pirmo reizi ierauga īpašo lelli. Visas trīs dalās savos iespaidos, cik svarīgi tas ir gan viņām, gan bērniem visā pasaulē.

Ellija
Ellija Foto: Publicitātes foto

Britu modele Ellija Goldšteina atzīst: "Esmu tik priecīga, ka beidzot radīta Barbie ar Dauna sindromu! Ieraugot lelli, es biju sajūsmā - tas man nozīmē ļoti daudz un esmu pagodināta un lepna, ka Barbie komanda mani ir aicinājusi iepazīstināt pasauli ar šo lelli. Daudzveidība ir svarīga, jo cilvēkiem kā man ir jābeidz slēpties un jākļūst arvien redzamākiem."

Eleonora
Eleonora Foto: Publicitātes foto

Francijas pilsētas padomniece un rakstniece Eleonora Lalo sacīja: "Kļūt par Barbie un pirmās lelles ar Dauna sindromu vēstnieci man ir liels gods. Ir lieliski, ka šī bārbija atradusi savu vietu leļļu klāstā - gluži tāpat kā es esmu atradusi savu vietu sabiedrībā. Es vēlos dalīties savā pieredzē un parādīt pasaulei, ka arī cilvēki ar Dauna sindromu spēj dzīvot laimīgu dzīvi. Ir tik svarīgi, ka vecāki redz šo lelli un nezaudē cerību."

Enja
Enja Foto: Publicitātes foto

Nīderlandiešu modele un influencere Enja norāda: "Barie bija ļoti nozīmīga manas un māsas bērnības daļa, tāpēc es nemaz nespēju aprakstīt sajūtu, ko manī rada fakts, ka ir radīta bārbija, kas līdzinās man. Ir tik būtiski, lai bērni jau agrā vecumā uzzinātu arvien vairāk par daudzveidību un iekļaušanu, ieraugot, ka nav viena ideālā tēla - tu, es un ikviens var iekļauties, mēs esam skaisti, un Dauna sindroms ir daļa no sabiedrības visā pasaulē."

Ievērojot NDSS ieteikumus, Barbie lellei tika rūpīgi izstrādātas visas dizaina detaļas, tostarp:

• izskats: šai lellei ir jauni sejas vaibsti un figūra, kas ir atbilstošāka sievietēm ar Dauna sindromu, t. i., īsāks augums un garāks torss. Lellei ir apaļāka seja, mazākas ausis, plakanāka virsdegune un augšupvērstas mandeļu formas acis. Tāpat lelles plaukstu šķērso viena līnija - tā ir bieži sastopama pazīme cilvēkiem ar Dauna sindromu;

• apģērbs un aksesuāri: lelles kleitai ir kuplas piedurknes un taureņu apdruka zilā un dzeltenā krāsā - šie simboli un krāsas saistās ar informētību par Dauna sindromu. Lelles rozā kaklarota, kuras kulonu rotā trīszaru skujiņa, simbolizē trešo kopiju 21. hromosomu pārī, kas ir Dauna sindroma cēlonis. Trīs skujiņas jeb bultiņas ir simbols, kas vieno Dauna sindroma kopienu visā pasaulē, un tas simbolizē konceptu ‘daži laimīgie’ jeb tie, kuru dzīvē ienācis cilvēks ar Dauna sindromu;

• ortozes: Barbie Fashionista lellei ar Dauna sindromu ir rozā ortozes, kas saskaņotas ar lelles tēlu, un kedas ar rāvējslēdzēju. Bērni ar Dauna sindromu arī mēdz valkāt ortozes, kas atbalsta pēdas un potītes, - NDSS piedāvāja Barbie komandai kasti ar ortozēm, kas kalpoja par reālu iedvesmu košajām un apģērbam pieskaņotajām ortozēm, ko valkā Barbie Fashionista lelle.

Foto: Publicitātes foto

Bērnu pieredze agrīnā vecumā palīdz veidot viņu domas un uztveri, un Barbie lellei var būt būtiska loma šajā procesā. Bērni, rotaļājoties ar Barbie lellēm, izspēlē savus sapņus un iztēlojas, ka var kļūt par jebko. Rotaļas ar lellēm ir būtiskas dažādās bērna attīstības stadijās, jo tās var palīdzēt bērniem attīstīt dziļāku empātiju un sociālās prasmes, kas nepieciešamas izaugsmei, - bērni iztēlojas savu nākotni līdzvērtīgā un atvērtā vidē. Barbie lelle ar Dauna sindromu arvien vairāk bērniem sniedz iespēju ieraudzīt savu līdzību ar lelli un pasauli sev apkārt, kas var palīdzēt attīstīt iekļaušanas sajūtu.

Barbie ir iekļaujošākā leļļu līnija tirgū - tai ir vairāk nekā 175 variantu, piedāvājot dažādas acu krāsas, matu krāsas un struktūru, ķermeņa tipus, funkcionālus traucējumus un ģērbšanās stilus, lai parādītu daudzveidību. Barbie radījusi lelles ar vitiligo, lelles ratiņkrēslā un ar ekstremitāšu protēzēm, lelles ar dzirdes aparātiem vai bez matiem. Šogad Barbie turpina attīstīt piederību un iekļaušanu ar 2023 Fashionistas līniju, kurā ir arīdzan jaunas lelles ar dažādiem ķermeņa tipiem, kā arī Barbie lelle ar breketēm un Kens Fashionista ar kājas protēzi.

2023.gada Fashionistas līnijas lelles, ieskaitot Barbie ar Dauna sindromu, ir pieejamas iegādei.

*Ellijai Goldšteinai (Ellie Goldstein) ir 21 gads, un viņa ir viena no uzlecošajām zvaigznēm modes pasaulē, kā arī zināmākā modele ar Dauna sindromu Lielbritānijā. Ellija lauž priekšstatus, veicinot plašāku izpratni par skaistumu modes industrijā un ierakstot savu vārdu vēsturē kā pirmā modele ar Dauna sindromu, kura piedalījusies lielākajās starptautiskajās kampaņās tādiem zīmoliem kā Gucci Beauty un Adidas. Ellija arī iekļauta starp 500 nozīmīgākajiem modes biznesa cilvēkiem visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu