Foto un video Norisinās ASV Mičiganas Nacionālās gvardes un NBS sadarbības 30 gadu jubilejai veltīti pasākumi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Trešdien aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA) Rīgā piedalās ASV Mičiganas Nacionālās gvardes un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sadarbības 30 gadu jubilejai veltītajos pasākumos, informēja Valsts robežsardze.

Atzīmējot Latvijas un ASV Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības 30 gadu jubileju, kā arī, lai pārrunātu turpmāko Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbību aizsardzības jomā un starptautiskās un reģionālas drošības aktualitātes Mūrniece tiksies ar Mičiganas Nacionālās gvardes komandieri ģenerālmajoru Polu Rodžersu.

Dienas turpinājumā plkst.12.40 aizsardzības ministre kopā ar ģenerālmajoru, ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu svinīgā ceremonijā noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Savukārt plkst.13 Bastejkalnā aizsardzības ministre un ASV vēstnieks Latvijā atklās fotogrāfiju izstādi, kas atspoguļo Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes ciešo sadarbību trīsdesmit gadu laikā, tostarp ASV atbalstu Latvijas aizsardzības sistēmas izveidē, aizsardzības spēju attīstībā un kopīgajos projektos.

Par godu Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerības 30.gadadienai Latvijas Pasts ir izdevis jaunu pastmarku un aploksni. Uz tās redzams viens no Latvijas Gaisa spēkiem piegādātajiem jaunajiem helikopteriem UH-60M "Black Hawk".

Šī gada 27.aprīlī apritēja 30 gadi kopš Latvija un Amerikas Savienotās Valstis parakstīja vienošanos par sadarbību Valstu partnerības programmā, ar to apstiprinot Latvijas un Mičiganas Nacionālās gvardes partnerību. Pirmie programmas mērķi bija palīdzēt Latvijai pēc neatkarības atgūšanas attīstīt Nacionālos bruņotos spēkus, īpaši Zemessardzi.

Sākotnējā sadarbības fāzē Mičiganas Nacionālā gvarde sniedza ieguldījumu, veidojot Zemessardzes struktūru, izstrādājot apmācības programmas, aicinot zemessargus gūt pieredzi militārajās mācībās ASV un kopīgi ar Latvijas zemessargiem piedaloties militārajās mācībās Latvijā.

Nacionālie bruņotie spēki šo gadu laikā ir sadarbojušies ar Mičiganas Nacionālo gvardi, kopīgi piedaloties gan starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, gan komandieru, karavīru un instruktoru apmācībā, kā arī kopā piedalījušies starptautiskajās militārajās mācībās Latvijā un ASV, piemēram, "Summer Shield", "Saber Strike", "Sudraba Bulta" un "Northern Strike".

Partnerība ar Mičiganu un kopīgās militārās mācības sekmēja Latvijas iestāšanos NATO 2004.gadā.

Latvijas un ASV attiecības ir balstītas kopīgās vērtībās un drošības interesēs. ASV ir Latvijas stratēģiskais partneris, un sniedz nozīmīgu ieguldījumu Latvijas aizsardzības spēju stiprināšanā. Latvija sadarbojas ar ASV NATO, kā arī citos daudzpusējos un divpusējos formātos, kuru mērķis ir aizsardzības stiprināšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu