Klājam balto galdautu - burvīgas idejas no tautas vidus!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Instagram

Atzīmējot 4. maija mūsu tautas svētkus, mūsdienās ir izveidojusies salīdzinoši jauna tradīcija – Baltā galdauta svētki, kuros godinām brīvību un neatkarību.

Baltā galdauta svētku mērķis ir iedvesmot cilvēkus 4.maijā pulcēties pie viena galda ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā.

Baltā galdauta svētku norisi un formātu aicinām veidot jūs pašus. Bet pašpikot idejas varam sociālajos tīklos. 

Baltā galdauta svētku galda klājums

Pirmais solis - galdauta izvēle - ir pats vienkāršākais, bet vienlaikus arī atbildīgākais. Galdauts var būt lina, mežģīņu vai pavisam vienkāršs balts kokvilnas audums. Nākamais  solis ir izvēlēties traukus un instrumentus servēšanai, kas vizuāli aizņem lielāko daļu kompozīcijas, veidojot noteiktu ritmu.

Ņemot vērā konceptu, iesakām izmantot vienkrāsainus traukus bez liekām detaļām, savukārt formas var būt dažādas – apaļas, kantainas, ovālas. Un atceries - svētku galdā jābūt centrālajam akcentam.  Noslēdzošais solis ir mazie akcenti: salvetes, sveces un svečturi, mikro lampiņas un dažāda veida augi.

Galda klāšanas vieta

Kā redzam foto, tā var būt jebkur - sākot no goda istabas, mājas verandas līdz atklātā dabā vai pilsētvidē - pieturā! Te fantāzijai nav robežas.

Ko latvieši liks galdā?

Ko tad 4. maija svētku galdā liek latvieši? Kā izrādās visbiežāk tā ir speciāli pagatavota kūka vai sarkanbalts deserts. Svētīgs ir arī mirklis ir rupjmaizes likšana uz svētku galda goda vietā. 

Mīļa ideja - brokastu pankūkas ar omītes vārīto ievārījumu vai pašu izvārīta zupiņa no galdā liktas terīnes. 

Tomēr arī cepetis un kārtīgi saklāts galds mēdz būt 4. maija svētku sastāvdaļa! 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MĀJAS KŪKAS | RĪGA | SIGULDA (@majaskukaslv)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu