Rosina atteikties no drošības līdzekļa - pusaudža ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pusaudži.
Pusaudži. Foto: Shutterstock

Tieslietu ministrija (TM) sagatavojusi grozījumus Kriminālprocesa likumā, kas paredz atteikties no drošības līdzekļa - pusaudža ievietošanas sociālās korekcijas izglītības iestādē.

Pērn Valsts kontrole revīzijā ministriju, cita starpā, aicināja izvērtēt normatīvajos aktos paredzēto gadījumu, kad nepilngadīgais var tikt ievietots sociālās korekcijas izglītības iestādē, nepieciešamību.

Vienlaikus revīzijā rosināts izvērtēt, vai sociālās korekcijas izglītības iestāde ir labākais risinājums tajos gadījumos, kad nepilngadīgajam ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē tiek piemērota kā drošības līdzeklis kriminālprocesa ietvaros.

Kriminālprocesa norises laikā nepilngadīgais var tikt ievietots sociālās korekcijas izglītības iestādē divos iespējamos variantos, proti, nepilngadīgajam tiek piemērots paredzētais drošības līdzeklis vai nepilngadīgajam tiek piemērots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis.

Darba grupā secināts, ka šāda drošības līdzekļa pastāvēšana neatbilst mūsdienu prasībām un realitātei. Pat neatkarīgi no Valsts kontroles Ziņojumā konstatētajām problēmām, kuru rezultātā uz laiku ir apturēta sociālās korekcijas izglītības iestādes "Naukšēni" darbība, ir nepieciešams vērtēt, vai šāds drošības līdzeklis - ievietošana sociālās korekcijas izglītības iestādē - ir samērīgs un atbilstošs bērnu labākajām interesēm.

Sociālās korekcijas izglītības iestādei ir gan izglītības iestādes, gan brīvības atņemšanas iestādes pazīmes, bet tā pēc būtības nav ne skola, ne cietums. Līdz šim ir notikusi virzība uz to, ka nepilngadīgajām personām nevajadzētu piemērot apcietinājumu.

Ja procesa virzītājs šādu nepieciešamību tomēr konstatē, tad nepilngadīgo personu ievieto Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem. Savukārt ievietošana sociālas korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" tika piemērota gadījumos, kad nav pilnas pārliecības par to, ka nepilngadīgā persona pildīs savus procesuālos pienākumus un neizdarīs jaunus noziedzīgus nodarījumus.

Darba grupā secināts, ka vēl nenotiesātas nepilngadīgas personas ievietošana šādā brīvību ierobežojošā iestādē nav samērīga un nav atbilstoša nepilngadīgo labākajām interesēm.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu