Pusaudžu bandas uzbrukums vienaudžiem Imantā: policija vieš skaidrību par notikušo (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Svētdienas pēcpusdienā policija beidzot komentējusi piektdien notikušo gadījumu, kad Imantā pusaudžu banda ar nažiem dzinās pakaļ vienaudžiem, bet ar vienu mežā izrēķinājās, notiekošo filmējot un pēcāk video izplatot sociālās saziņas vietnēs.  

Valsts policijas pārstāve Elīna Priedīte portālam TVNET pastāstīja, ka piektdien, 5. maijā, pulksten 19.32 Valsts policija saņēma izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu Rīgā, jo tur skolas stadionā atradās vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem.

Uz notikuma vietu, ņemot vērā notikuma raksturu un iespējamo bīstamību,

nekavējoties devās Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža. Pēc pāris minūtēm tika saņemts zvans no sievietes, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ ar nažiem dzinušies citi jaunieši.

Priedīte uzsver, ka vienlaikus uz divām vietām tika norīkotas divas ekipāžas.

"Primāri reaģējot uz iespējamu apdraudējumu, pēc pārdesmit minūtēm Speciālo uzdevumu bataljons jau bija skolas apkārtnē un pēcāk meža masīvā, meklējot jauniešus. Vienlaikus pie sievietes uz dzīvokli devās Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldes ekipāža, kura tur ieradās 40 minūšu laikā," stāsta Priedīte.

Policijas pārstāve apstiprina, ka no sievietes šajā laikā saņemts vēl viens zvans par tālāko notikuma gaitu, papildinātā informācija tikusi nodota tālāk reaģējošajām ekipāžām. Turklāt Valsts policijas dežurants sazinājies atkārtoti ar sievieti ap pulksten 19.52, informējot, ka policijas ekipāža ir jau ceļā uz dzīvokli, kā arī precizētas vēl dažas notikuma un iesaistīto personu detaļas.

Policijas pārstāve uzsver, ka, ierodoties pie sievietes dzīvoklī, sieviete tika uzklausīta, pēc kā likumsargi ar bērniem izbrauca uz notikuma vietas teritoriju. Jaunieši tika nogādāti mājās un nodoti vecākiem. Pēcāk arī šī ekipāža ieradās notikuma vietā meža masīvā, kur jau bija iepriekš ieradies Speciālo uzdevumu bataljons.

Imantas meža masīvā cietušā jaunieša tēvs bija aizkavējis vienu no iespējamajiem vainīgajiem līdz policijas ierašanās brīdim.

Policisti ir noskaidrojuši gandrīz visus iesaistītos jauniešus, kuri ir 13 gadus veci. Šobrīd notiek darbs ar jauniešiem un viņu vecākiem, tiek skaidrota katras personas iesaistītā loma un atbildība. Ņemot vērā, ka viņi nav sasnieguši 14 gadu vecumu, viņi likuma izpratnē nav tā subjekti un viņiem nav paredzēta atbildība.

Par notikušo jau 5. maijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas – par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Ir nozīmēta ekspertīze, lai noteiktu miesas bojājumu smaguma pakāpi cietušajam jaunietim. Cietušās personas mantas arī ir atgūtas.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis konflikts radies tāpēc, ka bērniem jau iepriekš bijušas savstarpējas nesaskaņas, un konflikts ir personiska rakstura. Policijas rīcībā esošie fakti neliecina, ka jauniešu grupa apdraudētu citus mikrorajona iedzīvotājus, jo šis ir bijis specifisks savstarpējs konflikts.

Policija norāda, ka Valsts policija nekādā veidā nav pieņemama jebkāda veida vardarbība un tā netiks tolerēta. Priedīte uzsver, ka šobrīd, sākotnēji izvērtējot policistu reaģēšanu un darbības, nav saskatāmi pārkāpumi, bet, lai pārliecinātos, ka viss ir izdarīts profesionāli un atbilstoši, policijā ir sākta pārbaude.

Valsts prezidents Egils Levits svētdienas vakarā TV3 ziņām, komentējot notikušo, sacīja, ka

„šī sieviete [kura izsauca policiju] izdarīja visu iespējamo, ko likums paredz, lai novērstu šādu gadījumu. Tā situācija ir prettiesiska, pretrunā ar Satversmi”.

Pēc prezidenta teiktā, visas kļūdas ir valsts pusē.

Kā norādīja Priedīte, pašlaik notiekot aktīvs un rūpīgs darbs, izmeklējot šo gadījumu, tiek skaidroti apstākļi un visu iesaistīto loma, kā arī iemesli un cēloņi šādām darbībām.  

Jau ziņots, ka piektdien, 5. maijā, kāda sieviete sniegusi patvērumu vairākiem pārbiedētiem pusaudžiem, kas bēga no ar nažiem bruņotas pusaudžu bandas. Vajātajiem izdevās aizbēgt un iemukt kādā daudzdzīvokļu mājā un patverties dzīvokļos pie cilvēkiem.

Kā stāsta sociālās saziņas vietnes "Twitter" lietotāja Dina, pakaļdzīšanās notikusi pēc pulksten 19 vakarā. Trīs pusaudži viņas dzīvoklī patvērušies neilgi pēc pulksten 19. Bet ceturtais pusaudzis - pie kaimiņiem. Pēc sievietes teiktā, vienam neesot paveicies un viņš sagūstīts un aizvests Anniņmuižas meža virzienā. Daļa uzbrucēju turpinājuši gaidīt pie mājas, kurā patvērās upuri.

Sieviete apgalvo, ka atkārtoti zvanījusi policijai, izklāstot situāciju, taču policija ieradusies tikai pēc 55 minūtēm. Sieviete uzskata, ka policijas darbinieki nav spējuši veikt adekvātas pārrunas ar pārbiedētajiem pusaudžiem.

Tikmēr sagūstīto pusaudzi banda aizvedusi uz mežu un piekāvusi, notiekošo arī filmējot un video ievietojot internetā.

"Mans bērns tagad baidās iet ārā ar draugiem uz sporta laukumu. Arī man joprojām ir šoks par vakardienas pārbīli, kad dzīvoklī panikā iebrāzās sveši bērni pēc palīdzības. Policijas bezdarbība un nākošā dienā internetā izplatītais video ar puiša sišanu. Pretīga sajūta!" raksta Dina.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu