Krievija no Zaporižjas atomelektrostacijas apkaimes izved civiliedzīvotājus un karavīrus (2)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Krievija likusi iedzīvotājiem evakuēties no 18 apdzīvotām vietām ap Zaporižjas atomelektrostaciju. Melitopoles mērs norādījis, ka no turienes mēģina izbraukt vairāki tūkstoši automašīnu un izveidojušās rindas, kurās jāgaida piecas stundas, ziņo raidorganizācija BBC.

Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs svētdien ziņoja, ka civiliedzīvotāji tiekot evakuēti uz Krievijas okupētajām pilsētām Berdjansku un Primorsku.

Melitopoles mērs Ivans Fedorovs apgalvo, ka divas trešdaļas "evakuācijas" konvoju sastāvot no Krievijas karavīriem, kuri atkāpjas no šīm teritorijām. Viņš norādīja, ka apdzīvotajās vietās veikalos esot beigušās preces un medikamenti un ka no slimnīcām tiekot izraidīti pacienti.

"Izziņotā daļējā evakuācija notiek pārāk ātri, un pastāv iespēja, ka viņi gatavojas provokācijām un tādēļ koncentrējas uz civiliedzīvotājiem," norādīja Fedorovs.

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi intervijā BBC norādījis, ka iedzīvotāju evakuācija no Zaporižjas atomelektrostacijas tuvuma norādot, ka tur iespējamas kaujas starp Krievijas un Ukrainas spēkiem.

Lai gan reaktors patlaban netiek darbināts, tajā ir liels daudzums kodolmateriālu. 

Grosi sacīja, ka pirms dažām nedēļām, kad apmeklēja atomelektrostaciju, tās apkaime esot bijusi mīnēta.

IAEA iepriekš brīdinājusi, ka situācija Zaporižjas atomelektrostacijas tuvumā "kļūst aizvien neparedzamāka un potenciāli bīstama". Tur joprojām atrodoties atomelektrostacijas darbinieki, taču organizācija pauda "dziļas bažas" par darbinieku un viņu ģimeņu apstākļiem.

IAEA saņēmusi informāciju par evakuāciju no netālās Enerhodaras, kur dzīvo vairums atomelektrostacijas darbinieku.

Kopš Krievijas nelikumīgā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī atomelektrostacijā palikušo darbinieku skaits ir samazinājies.

Krievijas karaspēks okupējis lielu daļu Zaporižjas apgabala, bet ne tā galvaspilsētu Zaporižju.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu