Iekšlietu ministrs Kučinskis: Policija šobrīd ir “kaujas gatavībā” (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis.
Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis. Foto: Ayvita Vashkis/ TVNET

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis raidījumā “Šodienas jautājums” pauda, ka policija šobrīd ir "kaujas gatavībā" un ir gatava reaģēt uz provokācijām. 

Saruna sākās ar atskatu uz dienas aktuālajiem notikumiem saistībā ar 9. maiju, no kā izrietēja jautājums, vai vēl ir sagaidāmi kādi saasinājumi un provokācijas. Pagājušajā gadā arī 9. maijs tika aizvadīts salīdzinoši mierīgi, skaļākie notikumi sākās uzreiz pēc tam. Kučinskis informēja, ka aktuālo informāciju no policijas viņš saņem katru stundu, policija šobrīd ir “kaujas gatavībā”, taču šobrīd saasinājumu nav.

Kučinskis ir optimistisks par 9. maija kā Eiropas dienas nākotni Latvijā: “Jāpaiet vēl tikai kādiem gadiem, un mēs šo sarkano krāsu noteikti aizstāsim ar Eiropas Savienības krāsu devītajā maijā.”

Raidījuma vadītāja Anete Bērtule norādīja, ka šodien dažādās Eiropas Savienības valstīs ir notikuši prokrieviski 9. maija pasākumi, un arī iepriekš ārzemju mediji jau rakstījuši par tieši Krievijas organizētām Ukrainai nelabvēlīgām protesta akcijām. Vai ir informācija, ka kaut kas tāds varētu tikt gatavots arī pie mums? Kučinskis atbildēja, ka Krievijas prese šogad vairāk pievērš uzmanību Vācijai, tomēr “troļļu gatavība šādos gadījumos ir vienmēr”. Šajā sfērā ir ļoti rūpīgs Valsts drošības dienesta monitorings.

Turpinot par aktualitātēm, žurnāliste atgādināja par Imantas pusaudžu vardarbības gadījumu un jautāja, vai policija reaģēja laicīgi. Kučinskis uzskata, ka šobrīd policijas reakcijas laiks noteikti ir uzlabojies, ja salīdzina ar situāciju pirms vairākiem gadiem, kad vēl nebija notikusi policijas reforma. Policijas izsaukumam 15-20 minūtes ir laiks, ar kuru jārēķinās. “Tur es policijas kļūdas neredzu,” norādīja Kučinskis, turklāt piebilda, ka svētdien policijas rīcība jau bija teicama.

Bērtule jautāja, vai šādos gadījumos kā Imantas pusaudži vai Jēkabpils slepkavības lieta policijas sākotnējā kūtrā komunikācija ar medijiem un sabiedrību ir kļūda vai apzināta taktika. Arī pašam iekšlietu ministram saistībā ar Imantas gadījumu tika pārmesta novēlota reakcija. Kučinskis uzskata, ka policijai ar sabiedrību jākomunicē laicīgi, tomēr politiķiem jaukties pa vidu varbūt nav pareizi.

Sarunas noslēgumā tika pārrunāts jautājums par obligāto valsts valodas eksāmenu Latvijas iedzīvotājiem, kas izvēlējušies Krievijas pilsonību. Kučinskis norādīja, ka, iespējams, šie cilvēki varēs ņemt uzturēšanās atļauju pagarinājumu, tādēļ viņš nedomā, ka situācija būs tik ievērojama, lai atkal izpelnītos ārzemju mediju uzmanību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu