9. maijā kopumā aizturētas 30 personas; policija turpina darbu pastiprinātā režīmā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pretēji aizliegumam 9. maijā rīkot publiskus svētku pasākumus un gājienus, cilvēki ieradušies nolikt ziedus pie mūžīgās uguns Dubrovina parkā Daugavpilī.
Pretēji aizliegumam 9. maijā rīkot publiskus svētku pasākumus un gājienus, cilvēki ieradušies nolikt ziedus pie mūžīgās uguns Dubrovina parkā Daugavpilī. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Vakar, 9. maijā, Valsts policija kopā ar pašvaldību policijām un citiem sadarbības partneriem saspringtā režīmā nodrošināja sabiedrisko kārtību un drošību visā Latvijā. Arī šodien, 10. maijā, dienesti turpina darbu pastiprinātā režīmā un ir gatavi jebkuram attīstības scenārijam.

Kopumā vakar valstī fiksēti teju simts pārkāpumi un aizturētas 30 personas, kā arī sākti 4 kriminālprocesi saistībā ar Krievijas kara attaisnošanu un vienā gadījumā par valsts simbola zaimošanu. Visvairāk pārkāpumu fiksēti Rīgas un Latgales reģionā.

Rīgas reģionā 9. maijā kopumā aizturētas 24 personas, kā arī fiksēts vislielākais administratīvo pārkāpumu skaits, Valsts policijai sākot 46 administratīvā pārkāpuma procesus. No tiem absolūti lielākā daļa sākta par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā. Tā izpaudusies gan kā ziedu nolikšana vietās, kur iepriekš atradās demontētie padomju pieminekļi, piemēram, Uzvaras parkā, Rīgā, gan vairākos gadījumos arī apbedīšanas vietās ziedi izmantoti līdzās ar militārās agresijas simboliem, piemēram, Georga lentēm, vai šie agresijas simboli, piemēram, Z un V burti, vai uzraksti, kas saistīti ar “uzvaras tēmu”, ir uzzīmēti pilsētvidē. Policisti arī fiksējuši gadījumus un autovadītājus, kuri no sava transportlīdzekļa skaļi atskaņojuši militāro agresiju slavinošu mūziku vai pie savas automašīnas piestiprinājuši Krievijas Federācijas karogu. Tāpat sākti vairāki administratīvā pārkāpuma procesi par citiem pārkāpumiem, kā sīko huligānismu, par pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu, alkoholisko dzērienu vai citu apreibinošo vielu lietošanu publiskā vietā vai atrašanos publiskā vietā reibuma stāvoklī, amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu un citiem pārkāpumiem.

Rīgā sākti arī divi kriminālprocesi. Vienā gadījumā Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 93. panta par valsts simbola zaimošanu, kad konstatēts bojāts Latvijas karogs, savukārt otrs process sākts pēc Krimināllikuma 74.1 panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu - par uzraksta “Bolderāja” apzīmēšanu Rīgā.

Latgales reģionā iepriekšējā diennaktī kopā sākti 36 administratīvā pārkāpuma procesi, no kuriem lielākā daļa jeb 20 ir Daugavpilī, tur arī četras personas tika aizturētas. Fiksētajos pārkāpumos lielākoties figurē aizliegtās simbolikas izmantošana publiskajā vidē, tostarp Georga lentes pie apģērba vai ziediem. Fiksēti arī vairāki gadījumi, kad personu apģērbā redzami padomju laika aizliegtie simboli, bet vēl kāda persona izsauca karu slavinošus saukļus. Savukārt Brāļu kapos pieminekļa pakājē tika konstatētas vairākas A4 formāta lapas, kurās bija redzami karu slavinoši teksti. Arī Daugavpilī likumsargi fiksējuši kādu automašīnu, no kuras tika atskaņota militāro agresiju slavinoša mūzika. Atsevišķām personām arī sākti administratīvā pārkāpuma procesi par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Bez tam Daugavpilī arī sākti divi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 74.1 panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu, vienā procesā divas personas aizturētas.

Arī Rēzeknē ir aizturētas divas personas un sākti kopumā deviņi administratīvā pārkāpuma procesi, kur lielākoties fiksēti tādi pārkāpumi kā neatļauta ziedu novietošana jau demontēto pieminekļu vietās, arī ar pievienotām aizliegtajām Georga lentēm, bet vienā gadījumā Brāļu kapos arī konstatēts novietots kociņš ar Latvijas karogu, kuram klāt piestiprināti Krievijas karoga krāsu elementi. Bez tam Rēzeknē sākts arī administratīvā pārkāpuma process par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām, izkaisot ziedus skvērā pie demontētā pieminekļa. Tāpat arī citviet Latgalē fiksēti atsevišķi līdzīga rakstura pārkāpumi, kas lielākoties saistās ar ziedu novietošanu vietās, kur tas nav atļauts, kā arī sākti administratīvā pārkāpuma procesi par pirotehnikas aprites likuma pārkāpumiem, kas konstatēti Daugavpilī un Ludzā.

Kurzemes reģionā sākti seši administratīvā pārkāpuma procesi, no tiem trīs Ventspilī, kur divos gadījumos apbedīšanas vietās tika konstatēti ar Georga lenti aptīti ziedi, kā arī kāda persona pie savas virsjakas bija piespraudusi Georga lentīti. Savukārt vēl trīs gadījumos Valsts policijas Dienvidkurzemes iecirknis sācis administratīvos procesus par pārkāpumiem Latvijā, kas konstatēti sociālajās vietnēs, piemēram, personu apsveikumi 9. maijā, izmantojot Georga lentes.

Arī Zemgales reģionā sākti seši administratīvā pārkāpuma procesi, no tiem četri Jelgavā un tās novadā, kur trijos gadījumos personas novietoja ziedus un kapu sveces vietās, kur iepriekš atradās demontētais padomju piemineklis, kā arī vienā gadījumā persona pa sava dzīvokļa logu bija izkārusi Krievijas Federācijas karogu. Savukārt Bauskas novadā kāda persona publiskā vietā bija izvietojusi savu interpretāciju par kara notikumiem krievu valodā. Šajos gadījumos sākti procesi saistībā ar militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā. Viens process sākts saistībā ar pirotehnisko izstrādājumu aprites noteikumu pārkāpšanu Jēkabpilī.

Savukārt Vidzemes reģionā 9. maijā kopumā sākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, kā arī viena resoriskā pārbaude. Arī šajos gadījumos administratīvie procesi sākti saistībā ar militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā. Madonā, Alūksnē un Smiltenē esošajās apbedīšanas vietās konstatēti novietoti ziedi, kuri bijuši aptīti ar lentīti Krievijas Federācijas krāsās vai Georga lentēm, bet Cēsīs ziedi novietoti vietā, kur iepriekš atradās demontētais padomju piemineklis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu