TVNET no notikuma vietas ⟩ Video: Kā Daugavpilī aizrit "uzvaras diena"? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Šodien, 9. maijā, Daugavpilī ziedu nolikšana pie memoriāla Dubrovina parkā norit mierīgi un nekādu incidentu tur nav, liecina TVNET novērojumi. Parkā dežurē gan Valsts, gan arī pašvaldības policijas darbinieki. Pēcpusdienā cilvēku skaits gan kļuvis lielāks un notikušas dažas verbālas sadursmes, klātesošajiem apsaukājot policistus.

No rīta cilvēki nāca nolikt ziedus, liela daļa pārmeta krustu un devās projām. Ņemot vērā, ka cilvēkiem ir ļauta ziedu nolikšana pie šī pieminekļa, provokācijas nav novērotas. Vēlā pēcpusdienā cilvēku pilsētas centrālajā parkā kļuva vairāk un bija manāmas mērenas verbālās agresijas pazīmes, piemēram, kāds vīrietis policistiem veltīja ne visai glaimojošus vārdus, kas gan nebija pārāk aizskaroši un nevar tikt uzskatīti par necenzētiem.

Ziedu nolikšanu Otrā pasaules kara upuru kapos un piemiņas vietās Daugavpilī atbalsta vietējā pašvaldība.

Pie demontētā padomju pieminekļa Slavas skvērā principā neviens potenciāli agresīvais netiek. Tur policija visus pastiprināti uzrauga, bet aizdomīgajiem pārbauda dokumentus. 

Vietā, kur kādreiz atradās piemineklis, ir novākti visi ziedi un sveces. Pie paša pieminekļa ir izvietotas drošības kameras.

Video: Policija Slavas skvērā

Foto: Ziedu nolikšana Daugavpilī 9. maijā pie padomju pieminekļiem

Līdz plkst.18 saistībā ar 9.maiju policija visā Latvijā sākusi 23 administratīvā pārkāpuma procesus. Visvairāk no tiem sākti Rīgas reģionā - kopumā 12. Savukārt Latgales reģionā uzsākti septiņi administratīvā pārkāpuma procesi - seši Daugavpilī un viens Rēzeknē. Vēl divi administratīvā pārkāpuma procesi sākti Zemgales reģionā, bet četri Vidzemes reģionā,  informēja policija.

Visbiežāk šodien konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar ziedu, tostarp ar aizliegtās simbolikas nolikšanu vietās, kur iepriekš atradās demontētie padomju pieminekļi, tāpat arī konstatēti gadījumi, kad personas citās publiskās vietās izmantojušas militārās agresijas simbolus, piemēram, Georga lentes. Vēl procesi sākti arī par nepakļaušanos policistu likumīgajām prasībām.

Kopumā kopš pusnakts aizturētas 17 personas. No tām absolūts vairākums Rīgā, kopumā policijai aizturot 14 personas.

Deviņas personas aizturētas saistībā ar militārās agresijas un kara noziegumu iespējamu attaisnošanu un slavināšanu, bet vēl piecas personas aizturētas par citiem pārkāpumiem, kā alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, nepakļaušanās policijas likumīgajām prasībām un citiem notikumiem.

Arī Latgales reģionā aizturētas trīs personas, no tām divas personas aizturētas Rēzeknē, kuras nepakļāvās policijas likumīgajām prasībām pārtraukt likumpārkāpumus, lika un kaisīja ziedus pie nu jau demontēta padomju pieminekļa.

Vēl viena persona aizturēta Daugavpilī saistībā ar padomju laika ordeņu izmantošanu publiskā vietā.

Šodien sākti arī četri kriminālprocesi, no kuriem trīs sākti pēc Krimināllikuma panta par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu.

Vienā gadījumā kriminālprocess sākts par uzraksta "Bolderāja" apzīmēšanu Rīgā.

Otrs kriminālprocess sākts par minēto interviju Dubrovina parkā.

Savukārt ceturtais kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par valsts simbola zaimošanu un saistīts ar gadījumu, kad Rīgā konstatēts bojāts Latvijas karogs.

Policija šodien strādā intensīvā un saspringtā režīmā un ir gatava jebkuram attīstības scenārijam gan šovakar, gan trešdien.

Policija aicina iedzīvotājus, tajā skaitā jauniešus, neizvērst un neļauties provokācijām, kā arī neiesaistīties prettiesiskās darbībās. Vienlaikus iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9.maijā plānotām vai notiekošām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām, aicināti ziņot, zvanot Valsts policijai uz tālruni 110.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu