Sākas peldsezona, pludmalēm tiks pasniegti Zilie karogi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cilvēki atpūšas Vecāķu pludmalē.
Cilvēki atpūšas Vecāķu pludmalē. Foto: Zane Bitere/LETA

Pirmdien plkst.11 Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas telpās pēc vairāku gadu pārtraukuma notiks Zilā karoga pasniegšanas pasākums, informēja Vides izglītības fonda pārstāvis Jānis Ulme.

Latvijā jaunā peldsezona tiek atklāta maija vidū, kad sākas regulāras peldūdens kvalitātes pārbaudes populārākajās pludmalēs. Šobrīd pārbaudes rezultāti liecina, ka peldūdens kvalitāte atbilst prasībām visās oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās un mikrobioloģiskais piesārņojums nav konstatēts nevienā ūdens paraugā, informēja Veselības inspekcija.

Zilo karogu pasniegšanas pasākuma informatīvajā daļā tiks sniegta aktuālā informācija par Latvijas peldūdens kvalitātes tendencēm un jaunajiem izaicinājumiem mikroplastmasas piesārņojuma jomā. Tāpat pasākumā tiks aktualizēts jautājums par drošu atpūtu pie ūdens un riska izvērtējumu rezultātiem Latvijas peldvietās, kā arī aktīvāko sabiedrisko iniciatīvu viedokli par iespējām situācijas uzlabojumiem. Būs iespēja iepazīties ar jaunajām iniciatīvām un projektiem pludmales atkritumu situācijas uzlabošanā.

Pasākuma otrajā daļā iecerēts aplūkot piekrastes apsaimniekošanas aktualitātes, dalīties pieredzē par Zilā karoga programmas ieviešanas pieredzi, iespējām sadarbībām un turpmākajām iniciatīvām pašvaldībās, kuras šajā sezonā savās peldvietās pacels pasaulē populārāko tūrisma vides balvu - Zilo karogu, pauda Ulme.

Šogad Zilā karoga sertifikātus saņēmušas 11 peldvietas un viena jahtu osta. Latvijas peldvietas, kas saņēmušas Zilā Karoga sertifikātu šā gada sezonā Liepājā ir Dienvidrietumu peldvieta, peldvieta pie stadiona un Beberliņu peldvieta. Rīgā Zilais karogs plīvos Vakarbuļļu un Vecāķu peldvietās. Daugavpilī šo sertifikātu ir ieguvušas divas peldvietas - "Stropu vilnis" un Stropu ezera peldvieta. Zilais karogs plīvos arī Ventspils pilsētas pludmalē, Jēkabpils novada Radžu ūdenskrātuves peldvietā, Limbažu novada Lielezera peldvietā un Saulkrastu novada Centra peldvietā.

Savukārt jahtu ostu kategorijā sertifikāts piešķirts Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) jahtu ostai "Liepāja Marina". Vēl divas Latvijas peldvietas jau saņēmušas Zilā karoga programmā īstenotās Nacionālā peldvietu kvalitātes sertifikāta atzinības zīmi - Kuldīgas novada Mārtiņsalas peldvieta un Tukuma novada Abragciema peldvieta.

Lai iegūtu Zilā karoga sertifikātu, peldvietām ir jāatbilst 33 kritērijiem, savukārt jahtu ostām - 38 kritērijiem, kuri skar peldūdens kvalitāti, notekūdeņu attīrīšanu un novadi, atkritumu savākšanu un citus vides apsaimniekošanas aspektus, dažādu cilvēku grupu pieejamības nodrošināšanu videi, izglītojošus pasākumus, drošības pasākumus un citus apsvērumus.

Zilā karoga kritēriju ieviešana nodrošina pilnvērtīgu metodoloģiju peldvietu un piekrastes apsaimniekošanai, kurā ir ņemti vērā vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības faktori, un pievērsta liela uzmanība vides kvalitātes uzturēšanai un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, tādējādi garantējot drošu atpūtu tīrā vidē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu