"Latvijas pasts": sūtījumu piegāde nav iespējama 180 000 adrešu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
VAS "Latvijas Pasts"
VAS "Latvijas Pasts" Foto: Paula Čurkste/LETA

Pasta sūtījumu piegāde neatbilstošas vai neesošas pastkastītes dēļ šogad maijā nav droša vai iespējama apmēram 180 000 adrešu, informēja VAS "Latvijas pasts" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka pasta sūtījumu piegādi būtiski kavē un apgrūtina bojātas vai neesošas pastkastītes - no 1,24 miljoniem adrešu vairāk nekā 16 500 adrešu pastkastītes visā Latvijā ir tehniski bojātas, neatbilstoša izmēra vai nepareizi novietotas, savukārt vairāk nekā 163 000 vietu fiksēta pastkastīšu neesamība.

Neatbilstošs pastkastīšu stāvoklis vērojams gandrīz katrā apdzīvotajā vietā visā Latvijā. Lai gan šī problēma galvenokārt izplatīta pilsētās - daudzdzīvokļu mājās un pie privātmājām -, arī lauku teritoriju iedzīvotāji ne vienmēr ir parūpējušies par piemērotām pastkastītēm sev adresēto sūtījumu saņemšanai. Pastkastīšu trūkums vai to neatbilstība bieži tiek fiksēta arī dārzkopības kooperatīvajās saimniecībās, kā arī juridisko personu un valsts iestāžu ēkās.

Visvairāk faktu par pastkastīšu neatbilstību un neesamību konstatēts Rīgas reģionā - Rīgā, Ķekavas novadā, Ropažu novadā, Olaines novadā. Šī problēma regulāri tiek fiksēta arī citur Latvijā, piemēram, Latgalē visbiežāk Daugavpilī, Rēzeknes novadā un Krāslavas novadā, Kurzemes reģionā - Tukumā, Dienvidkurzemes, Saldus un Ventspils novadā, bet Zemgales reģionā - Iecavā un Vecumniekos.

Vienlaikus kompānijā arī atzīmē, ka agresīvu suņu dēļ 2022.gadā cieta pieci uzņēmuma darbinieki, bet 2023.gada pirmajos četros mēnešos fiksēti seši uzbrukumi.

"Latvijas pastā" skaidro, ka korekti funkcionējoša pastkastīte ir būtisks kvalitatīvas un ātras sūtījumu piegādes priekšnosacījums. Tāpēc "Latvijas pasts" aicina visus klientus pārbaudīt savu pastkastīšu tehnisko stāvokli un veikt nepieciešamos pasākumus, lai pastkastītes sakārtotu, un tās atbilstu savas pamatfunkcijas izpildei - sūtījumu drošai ievietošanai.

"Latvijas pasts" atgādina, ka adresātiem, kuri savas pastkastītes nav novietojuši un noformējuši atbilstoši Ministru kabineta noteikumu "Par pasta pakalpojumu sniegšanas vietu, pasta tīkla piekļuves punktu, pastkastīšu punktu un pastkastīšu ierīkošanu, izvietošanu un noformēšanu, kā arī pārrobežu pasta sūtījumu apstrādes vietu ierīkošanu" prasībām, pasta komersants korespondenci drīkst nepiegādāt, bet izsniegt pēc pieprasījuma pasta nodaļā. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka pastkastītēm jābūt ierīkotām drošā vietā, kas brīvi pieejama pastniekam.

Rūpējoties par pasta sūtījumu veiksmīgu un drošu piegādi, "Latvijas pasts" aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību sev piederošo pastkastīšu stāvoklim - lai tās nav bojātas, ir slēdzamas, lai uz tām ir skaidri saskatāma adrese, dzīvokļa numurs vai mājas nosaukums, uzvārds vai juridiskas personas nosaukums, lai pastkastīte atrodas pieejamā vietā, un tās izmērs atbilst saņemamajiem sūtījumiem. Savukārt suņu saimniekus "Latvijas pasta" darbinieki lūdz pieskatīt mājas četrkājainos sargus un nodrošināt nepieciešamos labturības pasākumus.

"Latvijas pasts" nodrošina pasta pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Uzņēmuma pamatfunkcija ir universālā pasta pakalpojuma sniegšana, papildus nodrošinot arī komercpārvadājumu, eksprespasta, maksājumu, preses, mazumtirdzniecības un filatēlijas pakalpojumus. "Latvijas pasts" ir valstij pilnībā piederošs uzņēmums, kurā strādā apmēram 2700 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu