Naukšēnu vietā taps terapeitiska iestāde riska pusaudžiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Labklājības ministre Evika Siliņa
Labklājības ministre Evika Siliņa Foto: Edijs Pālens/LETA

Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar citām ministrijām plāno veidot jaunu terapeitisku iestādi riska pusaudžiem pavēstīja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte Sanda Apsīte.

Par galveno terapeitiskās iestādes riska pusaudžiem veidošanu noteikta Tieslietu ministrija.

Pēc Apsītes paustā, strādājot pie projekta "Atbalsta pilnveide bērniem, kuriem ir antisociāla uzvedība vai pastāv šādas uzvedības riski", LM, Veselības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts probācijas dienesta pārstāvji izstrādājuši konceptu terapeitiskajai skolai.

Šobrīd Tieslietu ministrijas pārstāvji aprēķina šādas skolas darba nodrošināšanai nepieciešamo budžetu, bet maija beigās gaidāmi tālāki lēmumi idejas realizēšanai. Drīzumā arī tiks organizēta lielā darba grupas sēde, lai informētu par padarīto.

Apsīte skaidroja, ka šāda iestāde ir nepieciešama, jo esošie pakalpojumi nespēj sniegt atbilstošu atbalstu jauniešiem, kuriem uzvedības traucējumi ietekmē viņu un apkārtējo cilvēku drošību, bet atšķirībā no Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādēs, "nav apdraudējums sabiedrībai". Līdz ar to slēgta iestāde var nodrošināt strukturētu un kontrolētu vidi, kas pielāgota viņu vajadzībām, ko var būt sarežģīti risināt mazāk strukturētā vai kopienas vidē.

Viņa norādīja, ka atšķirība no nesen slēgtajiem Naukšēniem un citām līdzīgām iestādēm būšot tā, ka pirms jaunietis tiks ievietots šāda tipa iestādē, speciālisti analizēs jaunieša uzvedības pamatcēloņus, "veicot padziļinātu, visaptverošu un individuālu katra jaunieša un viņa apkārtējās vides un resursu izpēti, lai spētu nodrošināt ar nepieciešamajiem speciālistiem, atbilstošām programmām, specializētiem darbiniekiem un citiem resursiem, kas veicinātu pozitīvas un ilgstošas pārmaiņas viņu dzīvē".

Šobrīd ir plānots, ka terapeitiskā iestādē tiks piemērota jauniešiem, kuri ir Valsts probācijas dienesta uzraudzībā un veiktie intervences pasākumi nav devuši pozitīvus rezultātus. Vēl gan notiekot diskusijas par kritērijiem, lai nerastos situācijas, ka jaunietis, neatbilstot kādam no kritērijiem, pakalpojumu nesaņem, bet tas būtu nepieciešams, līdz ar to, tiek plānots, ka speciālistu komanda starpinstitucionālajā sēdē izvērtēs pakalpojuma atbilstību jaunietim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu