Vācijā galēji labējos tiesā par apvērsuma un ministra nolaupīšanas plānošanu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Vācijā trešdien sākas tiesas prāva, kurā piecas personas apsūdzētas par galēji labējo apvērsuma plānošanu un valsts veselības ministra nolaupīšanas gatavošanu.

Četri vīrieši vecumā no 44 līdz 56 gadiem un kāda 75 gadus veca sieviete tiek apsūdzēti teroristiskas organizācijas dibināšanā un valsts nodevībā.

Federālā prokuratūra paziņojusi, ka grupējums ir saistīts ar kustību "Reichsbürger" ("Reiha pilsoņi"), kas noraida Vācijas pēckara konstitūcijas likumību.

Kā secinājusi prokuratūra, apsūdzētie vēlējās radīt "pilsoņu karam līdzīgus apstākļus", ar sprāgstvielām izraisot elektrības pārrāvumus visā valstī un nolaupot veselības ministru Karlu Lauterbahu, kurš pandēmijas laikā aizstāvēja stingrus ierobežojumus Covid-19 izplatības samazināšanai.

Nekas neliecina, ka grupējums, kas sevi dēvē par "Vereinte Patrioten" ("Vienotie patrioti") tuvojās apvērsuma īstenošanai. Tomēr, kā uzstāj prokuratūra, ieroču iegāde un naudas līdzekļi liecina, ka grupējums ir "bīstami noziedznieki, kas vēlējās īstenot savus plānus".

Vīriešus aizturēja pērn aprīlī. Policija konfiscēja 22 šaujamieročus, tajā skaitā triecienšauteni "Kalašņikov" un simtiem patronu, kā arī lielas naudas summas, zeltu un sudrabu.

Sieviete tika aizturēta pusgadu vēlāk. Viņu tur aizdomās par vairāku grupējuma dokumentu, arī veselības ministra "aizturēšanas ordera", sagatavošanu. Pensionētā skolotāja arī rakstījusi vēstules Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam un Polijas prezidentam Andžejam Dudam.

Lauterbahs Vācijas žurnālam "Der Spiegel" pauda cerību, ka spriedums būs stingrs un taisnīgs, kas atturēs citus no līdzīgu uzbrukumu plānošanas.

Lieta ir nošķirta no citas lietas, kurā decembrī vairāk nekā 20 cilvēki tika aizturēti par valdības gāšanas plānošanu. Apsūdzēto vidū ir arī bijušais Vācijas parlamenta loceklis no eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu