Seims vietējo Lietuvas kompartiju atzīst par atbildīgu deportācijās

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas parlaments ceturtdien atzina vietējo Komunistisko partiju par atbildīgu PSRS okupācijas režīma organizētajās masu deportācijās no Lietuvas, vienlaikus uzsverot vēsturisko saistību ar genocīda noziegumiem, kurus Krievija pastrādā Ukrainā.

Rezolūciju atbalstīja 97 Seima deputāti, viens balsoja pret un trīs atturējās.

Dokumentu ierosināja konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", Zemnieku un zaļo savienības un Liberāļu kustības deputāti.

Rezolūcija pieņemmta, Lietuvai gatavojoties 75.gadadienai, kopš 1948.gada 22.maija rītā Padomju Savienība sāka lielāko izsūtīšanas operāciju Lietuvas vēsturē ar kodētu nosaukumu "Vesna" ("Pavasaris"), kuras gaitā divās diennaktīs izvesti vairāk nekā 40 000 cilvēku, tai skaitā gandrīz 11 000 bērnu.

"Atbildība par genocīdu pret mūsu tautu gulstas ne tikai uz PSRS varasiestādēm Maskavā, bet arī uz vietējo Lietuvas Komunistisko partiju," paziņoja viens no rezolūcijas ierosinātājiem Audronis Ažubalis no "Tēvzemes savienības - Lietuvas kristīgie demokrāti".

Dokumentā pausts, ka Lietuvas Komunistiskā partija "bija atbildīga par genocīdam pielīdzināmo Lietuvas iedzīvotāju likvidāciju, viņu īpašumu konfiskāciju un piesavināšanos, kā arī par spīdzināšanu un deportācijām, kuras iepriekš izplānoja un apzināti izpildīja pēc okupācijas un represijas struktūru rīkojumiem 1940.-1963.gadā".

Seima pieņemtajā rezolūcijā izteikts aicinājums Lietuvas institūcijām un skolām veicināt informētību par Lietuvas cīņu un ciešanu vēsturi, padomju okupācijas režīma un Lietuvas Komunistiskās partijas noziedzīgajām darbībām, kā arī pieminēt deportācijas.

Rezolūcijā uzsvērts, ka tam "nešaubīgi ir saistība ar deportāciju, genocīda, kara noziegumu un noziegumu pret cilvēci, kurus Krievija šodien pastrādā pret ukraiņiem un viņu bērniem, piemiņu".

"Šodien redzam to pašu, kad okupācijas spēki un viņu vietēji kolaboranti rīkojas atbilstoši iepriekš pieņemtiem plāniem un instrukcijām, deportē ukraiņus no viņu dzimtās zemes, masveidā nolaupa viņu bērnus un atklāti piesavinās tā dēvēto nelojālo vietējo iedzīvotāju mājas un citus īpašumus okupētajās teritorijās," lasāms Seima pieņemtajā rezolūcijā.

Lietuvas Komunistiskā partija izveidota 1918.gadā un slepeni darbojās līdz 1940.gadam, kad to legalizēja padarīja Padomju Savienības okupācijas varasiestādes. Kopš 1991.gada tā atkal ir aizliegta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu