"Slinkā" dārznieka labākais palīgs — laistīšanas sistēma: kā to ierīkot soli pa solim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Dārzam ūdens ir neaizstājams - ja tā pietrūkst, zāliens nodzeltē, augi novīst un puķes zaudē savu krāšņumu, tādēļ vasarā laistīšana ir viens no svarīgākajiem un arī laikietilpīgākajiem darbiem. Tomēr ir iespējams izveidot skaistu dārzu, tam nevergojot. Viens no labākajiem dārznieka palīgiem ir laistīšanas sistēmas, kas ļauj veltīt vairāk laika slinkošanai un dārza baudīšanai. Kas jāņem vērā, izvēloties un soli pa solim uzstādot šo iekārtu, skaidro Kärcher Latvia produktu un apmācību vadītājs Pēteris Lācis.

Ar ko sākt?

Visa pamatā parastai laistīšanas sistēmai ir pareiza šļūtenes izvēle. Izvēloties šļūtenes garumu, jāņem vērā, ka brīdī, kad tā piepildās ar ūdeni, mainās arī tās svars. Ja ikdienas vajadzībām laistāmais attālums nav liels, tad arī šļūteni nav nepieciešams pirkt pārāk garu. Labāk iegādāties divas šļūtenes, kas vajadzības gadījumā ir sastiprināmas.

Liela nozīme ir arī šļūtenes diametram. Ir pieejami trīs standarta šļūteņu diametri 13 mm, 15 mm un 19 mm.

Ja ikdienā šļūteni plānots izmantot tikai viena laistītāja pieslēgšanai, tad pilnīgi pietiks ar 13 mm diametra šļūteni.

Ja pie dārza šļūtenes tiks slēgti klāt divi vai pat trīs laistītāji, tad tiem būs nepieciešams lielāks ūdens daudzums, ko var nodrošināt lielāka diametra šļūtene. Parastas saimniecības vajadzībām visbiežāk pietiek ar diametru 13 mm (vienam laistītājam), 15 mm (diviem laistītājiem vai vienam laistītājam ar lielu patēriņu) un 19 mm (diviem vai trim laistītājiem). Jebkurai dārza šļūtenei, arī vislētākajai, būtu jāvar izturēt maksimālo ūdensvada spiedienu, kas nepārsniedz sešus bārus.

Foto: Publicitātes foto

Jo garāka šļūtene, jo lielāku diametru būtu jāizvēlas. Kāpēc? Tādēļ, ka resnākai šļūtenei ir mazāka caurplūdes pretestība un šļūtenes galā nonāk vairāk ūdens. Kāpēc tas ir svarīgi? Jo, laistot dārzu, mūsu mērķis ir līdz augiem nogādāt noteiktu ūdens daudzumu. Sekojoši - ūdens ekonomija šajā gadījumā nebūs ieguvums, jo mazāks piegādātā ūdens daudzums nozīmēs ilgāku laistīšanu. Piemēram, ja tev ir dārza sūknis ar maksimālo ražību 3800 l/h, kurš uzsūc ūdeni no 2 metru dziļuma no akas vai spices, tad 20 metru garuma šļūtenēm būs šāda ražība:

  • 13 mm šļūtenei tie būs 1200 l/h;
  • 15 mm šļūtenei - 1450 l/h;
  • 19 mm šļūtenei 2500 l/h.

Labākai izpratnei par to, vai tas ir daudz vai maz, - dārza sprinklera optimālā veiktspēja būs pie aptuveni 1000 l/h. Proti 13 mm šļūtene spēs nodrošināt vienu sprinkleri, bet visresnākā - 19 mm šļūtene nodrošinās ar garantiju pat divus sprinklerus.

Savukārt, izmantojot sūkni ar ražību 6000 l/min, kurš uzsūc ūdeni no 2 metru dziļuma no akas vai spices, 20 metru garuma šļūtenēm būs šāda ražība:

  • 13 mm - 1680 l/h;
  • 15 mm - 2050 l/h;
  • 19 mm - 3650 l/h.

No šī var secināt, ka mazjaudīgāks sūknis ar 19 mm šļūteni spēs nodrošināt par 820 l/h ūdens vairāk un uzturēt pat divus sprinklerus vienlaicīgi, kā ar daudz jaudīgāku un dārgāku sūkni, kam pievienota 13 mm šļūtene.

Ja šļūteni nav plānots turēt izstieptā veidā, ir vērts padomāt par tās kompaktu uzglabāšanu. Viens no labākajiem uzglabāšanas veidiem ir automātiskās savilkšanas mehānisms.

Tas nodrošina automātisku šļūtenes uztīšanu, vienmēr var iztīt tikai nepieciešamo šļūtenes garumu un nav jāsmērē rokas, lai to satītu atpakaļ.

Garāku šļūteņu lietošanu noteikti atvieglos spoles šļūtenēm uz ratiņiem – šādi tās būs vieglāk uzglabāt un transportēt, turklāt spoles var piemeklēt atbilstoši šļūtenes diametram un garumam.

Foto: Publicitātes foto

Ar šļūteni vien nepietiks

Lai šļūteni pieslēgtu pie krāna, ir nepieciešams atbilstošs savienojums. To iegādājoties, jābūt skaidrībai vismaz par vītņu saderību, jo tās var atšķirties. Praktisks ir leņķveida pieslēgs ar grozāmu savienotāju, kas novērš šļūtenes samezglošanos vai savīšanos, to uztinot arī uz ratiņu spoles. Krāniem bez vītnes ir paredzēts apaļās formas pieslēgs, ko piestiprina bez instrumentu palīdzības. Ir arī adapteri, kas ļauj sistēmu savienot ar virtuves krānu neatkarīgi no tā, vai tam ir iekšējā vai ārējā vītne, vai arī pieslēgt to pie krāna aeratora galviņas.

Viens no lielākajiem ieguvumiem, izmantojot Kärcher šļūteņu savienojumus, ir tas, ka tie ir izgatavoti tā, ka derēs gan 13mm, gan 15 mm, gan 19 mm šļūtenēm. Nav jādomā cik resna šļūtene, jo tie derēs visu triju diametru šļūtenēm.

Tāpat universālie savienojumi ir divu veidu - brīvas caurplūdes vai Aqua-Stop, proti, atvienojot sprinkleri vai pistoli, savienojums noslēdzas pats. Tas ir ērti, jo, lai nomainītu uzgali, nav jāaizgriež ciet krāns.

Der atcerēties par dažnedažādiem sadalītājiem, piemēram, lai pie krāna vienlaikus var pievienot divas vai pat trīs šļūtenes. Ir arī pieejami dažnedažādi automātiski krāni vai pat krāni ar programmējamiem taimeriem, kas ļauj automatizēt laistīšanu.

Iecienīts pirkums ir savienojumi, ko izmanto, lai šļūteni pagarinātu, un savienojumi ar autostopu, kas noslēdz ūdeni un neļauj tam nekontrolēti tecēt. Autostops patiesībā ir ļoti ērta ierīce, jo, piemēram, mainot laistīšanas uzgaļus, katru reizi nav nepieciešams doties aizgriezt krānu.

Laistīšanas sistēmas piederumi

Populārākais laistīšanas "aksesuārs" ir šļūtenes pistole. Populāri ir arī horizontālie smidzinātāji - tie var aplaistīt no 180 līdz 320 kvadrātmetru plašu laukumu. Daudziem apaļajiem un zemē ieduramajiem smidzinātājiem iespējams automātiski regulēt komandas atkarībā no tā, vai nepieciešams laistīt apli, pusapli, uzturēt nemainīgu ūdens spiedienu vai variēt tā stiprumu.

Foto: Publicitātes foto

Lielākiem dārziem un zālieniem ieteicams izvēlēties arī sistēmu ar taimeri, kas ieslēdz laistītājus noteiktā laikā.

Papildu priekšrocība ir tas, ka tā izmanto tieši tik daudz ūdens, cik patiešām ir nepieciešams. Sensors mēra pašreizējo augsnes mitruma līmeni, un, kolīdz tiek konstatēts, ka tas nokrītas zem iestatītās vērtības, sistēma aktivizē laistīšanas procesu. Tādējādi ūdens tiek izmantots tur, kur tas tiešām ir absolūti nepieciešams. Tas ir gan ekonomisks, gan videi draudzīgs

Vienas no pēdējā laikā pieprasītākajām ir tā sauktās porainās šļūtenes. Tās izklāj dārzā, bet ūdens lēnām izdalās no porām, uzturot augsni pastāvīgi mitru. Tā ir īpaši ērti lietojama gar sētām, garās vagās un siltumnīcās. Te kā piemērs jāpiemin Kärcher Rain sistēma – tā ir iespēja pašiem izveidot pastāvīgās laistīšanas sistēmas ar dažāda veida ūdens piegādi - mitrinošās šļūtenes, kuras ļauj veikt dažādu dobju, augu nemanāmu laistīšanu, vai arī izmantot mikrosprinklerus vai pilienu mitrinātājus ūdens piegādei tieši pie auga vai tieši uz nepieciešamajiem augiem.

Foto: Publicitātes foto

Piemēram, ja siltumnīcā aug gan gurķi, gan tomāti, tad tomāti priecāsies par pilinošo sistēmu, kas piegādā ūdeni tieši pie saknēm, bet gurķi novērtēs mikrosprinklerus, kas aplaistīs arī to lapas.

Kas jāņem vērā, ierīkojot automātisko laistīšanas sistēmu

Automātiskajai laistīšanas sistēmai ir virkne priekšrocību:

  • Tā patērē mazāku ūdens daudzumu;
  • Ietaupa laiku;
  • Augi netiek traumēti ar aukstu ūdeni dienas vidū;
  • Platību nolaista vienmērīgi;
  • Augi ir veselīgāki un labāk pārziemo;
  • Laistīs dārzu arī tad, kad būsi izbraucis vai atvaļinājumā.

Automātisko laistīšanas sistēmu iespējams ierīkot gan dārzā, kas vēl tikai tiek ierīkots, gan jau izveidotā dārzā. Ieteicams vispirms veikt zemes planēšanu, jo tad būs precīzi zināms dārza reljefs. Tā kā laistīšanas caurules zemē atrodas diezgan sekli - aptuveni vienas līdz divu lāpstu dziļumā - ir būtiski apzināt atbilstošāko rakšanas dziļumu. Protams, daudz vieglāk to būs paveikt vēl tikai topošā dārzā, jo zemes rakšanas darbus var veikt pirms zāliena ierīkošanas. Laistīšanas sistēmu ierīkojot jau esošā dārzā, zāliena velēna rūpīgi tiek izņemta, ievietota šļūtene un velēna atlikta atpakaļ. Aptuveni divu nedēļu laikā zāliens atgūs sākotnējo izskatu.

Lai racionāli ieprojektētu precīzas laistīšanas sprinkleru (laistīšanas sistēmas galviņu) atrašanās vietas, nepieciešams pārzināt dārza plānojumu. Jāņem vērā, ka aplaistāmajā teritorijā tiek iekļauts zāliens, celiņi un zema auguma augu grupas, savukārt ēkas, liela auguma augu grupas un laukumi bez zāliena netiek laistīti.

Ņemot vērā iespējamo laistīšanas rādiusu, sprinkleru atrašanās vietas jāieplāno ar rezervi, lai laistāmās vietas pārklātos, nevis tikai saskartos, atstājot neaplaistītus laukumus.

Laistīšanas rādiuss sprinkleriem parasti ir 2,5 – 10 m. Īpaši svarīgi to ir ievērot vējam pakļautos dārzos, jo pretvējā var neizdoties atsevišķus dārza laukumus nolaistīt līdz vēlamajai vietai.

Kas jāielāgo, izmantojot laistīšanas sistēmu

Kad laistīšanas sistēma ir uzstādīta, to izmantojot jāņem vērā, kādam nolūkam tā tiks lietota. Piemēram,

zālienu labāk noteikti ir laistīt retāk, bet tā kārtīgi. Var laistīt pat dienu vai divas no vietas, lai ūdens sasūcas dziļākos augsnes slāņos.

Un pēc tam divas nedēļas var nelaistīt. Tad zāliens sekos mitrumam, laižot saknes dziļāk un topot veselīgāks – attīstot sakņu sistēmu un attiecīgi iegūstot labākas pārziemošanas spējas.

Automātiskā laistīšanas sistēma ir jāregulē arī atbilstoši laikapstākļiem. Piemēram, ja tā labi nolijis lietus, dārzu mierīgi var nelaistīt pat nedēļu.

Viena no lietotāju biežāk pieļautajām kļūdām – sistēmu ieregulēt tā, ka tā laista pārāk bieži, piemēram, katru nakti.

Pirmkārt, tā velti tiek tērēti ūdens resursi; otrkārt, augi neveidojas spēcīgi – mitrums regulāri tiek pievadīts no augšas un tiem pašiem vairs nav vajadzības tiekties dziļāk augsnē to meklēt. Der atcerēties, ka augiem nepieciešams piedzīvot arī dabīgas stresa situācijas - augšanu, zaļošanu, izkalšanu -, tas rosina dzīt saknes dziļāk, lai atrastu valgmi, izdzīvotu un atkal sazaļotu.

Uzticamus palīgus dārza laistīšanai meklē šeit

Raksts tapis sadarbībā ar Kärcher.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu