Krievijā aizliegta vides aktīvistu organizācija "Greenpeace"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Mircea Moira/shutterstock

Krievija 19. maijā pasludinājusi par nevēlamu vides aizstāvju grupu "Greenpeace". Organizācija apsūdzēta pret Krieviju vērstas propagandas izplatīšanā un mēģinājumā "mainīt varu valstī".

Krievijas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka "Greenpeace" rada draudus valsts konstitucionālās kārtības un drošības pamatiem.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā "Greenpeace" aktīvisti ir iesaistījušies "pretkrieviskā propagandā" un aicinājuši uz Krievijas ekonomisko izolāciju, teikts ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Organizācijas centieni bijuši "mērķēti uz sociāli politiskās situācijas destabilizāciju un mēģinājumu mainīt varu valstī nekonstitucionālā veidā", norādīja ģenerālprokuratūra.

""Greenpeace" vides aktivitātes faktiski pavada aktīva politiskās nostājas popularizēšana, mēģinājumi iejaukties valsts iekšējās lietās" un graut Krievijas ekonomisko pamatu, teikts paziņojumā.

Kopš atkārtotā iebrukuma Ukrainā Krievijā pieņemti jauni likumi, kas vērsti pret režīma oponentiem, tajā skaitā izdarīti grozījumi kriminālkodeksā, paredzot kriminālatbildību par "viltus ziņu" izplatīšanu. Tiesību aizstāvju grupas un neatkarīgie mediji Krievijā ir slēgti un lielākā daļa opozīcijas līderu ir ieslodzīti vai devušies trimdā.

Martā Krievijas Tieslietu ministrija atzina Pasaules Dabas Fondu par "ārvalstu aģentu", kam nav tik stingras sekas kā "nevēlamas organizācijas" birkai.

Par "ārvalstu aģentiem" atzītās organizācijas var turpināt darboties Krievijā, bet tās pakļautas pastiprinātai uzraudzībai un tām visās savās publikācijās jānorāda šis statuss.

Savukārt "nevēlamām organizācijām" ir aizliegts darboties Krievijā un pret to darbiniekiem var tikt sākta kriminālvajāšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu