Otru Mēness misijas kosmosa kuģi NASA uzdevumā būvēs "Blue Origin"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otru kosmosa kuģi cilvēku nogādāšanai uz Mēnesi būvēs interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin", paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Pirms diviem gadiem NASA uzticēja Īlona Maska uzņēmumam "SpaceX" kosmosa kuģa izstrādāšanu pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada.

"Blue Origin" izraudzīts misijas "Artemis 5" veikšanai, kuras norise pašlaik plānota 2029. gadā. Kompānijai vispirms būs jāparāda, ka tās kuģis droši var nolaisties uz Mēness bez apkalpes.

NASA un "Blue Origin" līguma summa ir 3,4 miljardi ASV dolāru (3,15 miljardi eiro), bet "Blue Origin" Mēness misiju viceprezidents Džons Kuluriss sacīja, ka kompānija kuģa izstrādē ieguldīs daudz savu līdzekļu.

"Blue Origin" Mēness misijas kuģi "Blue Moon" izstrādā sadarbībā ar tādām kompānijām kā "Draper", "Boeing", "Astrobotic", "Honeybee Robotics" un "Lockheed Martin". Kuģis tiks palaists uz "New Glenn" raķetes bāzes.

"SpaceX" 2021.gada aprīlī izkonkurēja "Blue Origin" un aizsardzības industrijas uzņēmumu "Dynetics", kļūstot par vienīgo NASA Mēness misijas "Artemis 3" sistēmas izstrādātāju. Ierobežotā budžeta dēļ NASA bija atteikusies no agrākās prakses izraudzīties vairākas kompānijas gadījumam, ja vienai neizdotos izpildīt uzdevumu. "Blue Origin" apstrīdēja NASA lēmumu tiesā, taču zaudēja prāvā.

2,9 miljardus ASV dolāru vērtais līgums ar "SpaceX" paredz izmantot astronautu lidojumiem uz Mēnesi raķetes "Starship" prototipu. Arī "SpaceX" projektā iegulda savus līdzekļus.

2022.gadā NASA izraudzījās "SpaceX" arī "Artemis 4" kuģa izstrādei, tomēr vienlaikus lūdza citas kompānijas iesniegt piedāvājumus pārējās programmas īstenošanai.

"Artemis 4", kura palaišana plānota 2028.gadā, un gadu vēlāk plānotā misija "Artemis 5" nolaidīsies uz Mēness, bet vispirms dosies uz jauno kosmosa staciju Mēness orbītā "Gateway". Tās būvniecība pašlaik notiek.

NASA kapsula "Orion" un raķete SLS misijā "Artemis 1" bez apkalpes tika izmēģināja pirms pusgada. Šogad novembrī plānota "Artemis 2" palaišana ar apkalpi.

Savukārt "Artermis 3" misijā, kas plānota 2025.gada nogalē, "Orion" savienosies tieši ar "SpaceX" kuģi. Tad divi astronauti apmēram nedēļu atradīsies uz Mēness, bet vēl divi paliks "Orion".

Pēc tam nākamajās divās misijās plānots, ka "Orion" savienosies ar "Gateway" un astronauti šķērsos to, pirms "Artemis 4" misijā iekāps "SpaceX" kuģī iun "Artemis 5" - "Blue Origin" kuģī.

Visu misiju mērķis ir Mēness dienvidu pols, kur ledus formā ir ūdens. "Artemis" programmā NASA vēlas apgūt dzīvošanu uz Mēness, lai testētu visas tehnoloģijas, kuras vēlāk varētu izmantot Marsa ekspedīcijai.

Pēdējais cilvēks, kas staigāja pa Mēnesi, bija amerikāņu astronauts Jūdžīns Sernans 1972.gada decembrī misijas "Apollo 17" ietvaros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu