Zaporižjas AES atkal atslēgta no elektrotīkla

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas armijas okupētā Ukrainas Zaporižjas atomelektrostacija (AES) atkal atslēgta no ārējā elektrotīkla, pirmdien paziņojuši okupanti un Ukrainas Atomenerģijas aģentūra.

"Tā kā tika pārrauta augstsprieguma līnija, AES zaudēja ārējo elektroenerģijas padevi," vietnē "Telegram" paziņoja krievu AES administratori, piebilstot, ka pārrāvuma iemesls tiek izmeklēts un darbojas rezerves dīzeļģeneratori.

Ukrainas valsts uzņēmums "Energoatom" pavēstīja, ka Krievija šorīt veikusi uzbrukumu, kā dēļ noticis augstsprieguma līnijas pārrāvums. Uzņēmums norādīja, ka šī ir jau septītā reize, kad AES atslēgta no ārējā elektrotīkla, kopš tā nonāca Krievijas karaspēka kontrolē.

Kā ziņots, Zaporižjas AES nonāca Krievijas karaspēka rokās martā, un Maskava to atklāti izmantojusi kā kodolšantāžas instrumentu, draudot Ukrainai un citām Eiropas valstīm ar kodolkatastrofu.

"Energoatom" paziņoja, ka rezerves ģeneratoriem ir pietiekami daudz degvielas, lai darbotos desmit dienas.

"Ja šajā laikā nebūs iespējams atjaunot stacijas ārējo elektroapgādi, var notikt avārija ar radiācijas sekām visai pasaulei," brīdināja "Energoatom".

Zaporižjas kaimiņos esošā Dņipropetrovskas apgabala gubernators ziņoja, ka naktī Krievija veikusi gaisa uzbrukumu. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevies notriekt 15 bezpilota lidaparātus un četras spārnotās raķetes. Uzbrukumā ievainoti vismaz astoņi civiliedzīvotāji.

Zaporižjas AES savulaik nodrošināja 20% no Ukrainas elektroenerģijas patēriņa un turpināja darboties Krievijas iebrukuma pirmajos mēnešos, bet septembrī pārtrauca elektroenerģijas ražošanu.

Neviens no AES sešiem padomju laikos būvētajiem reaktoriem vairs neražo elektrību, bet AES joprojām ir pieslēgta elektrotīklam, kas tai nepieciešams reaktoru dzesēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu