Par Levitu uzņemts Krievijas propagandas raidījums (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video, Reuters/Scanpix

Otrdien Krievijas Pirmajā kanālā iznākusi propagandistes Marijas Butinas raidījuma sērija, kas veltīta Latvijas prezidentam Egilam Levitam. Viņš tajā pieteikts kā "ķīmiķis no Hamburgas".

Stundu garajā sērijā Levits raksturots kā "visu padomju pieminekļu nojaucējs" un Latvijas robežas aizvērējs Krievijas tūristiem.

"Viss faktiski sākās ar Uzvaras dienas, 9.maija, svinību atcelšanu," saka Butina pēc tam, kad parādīti divi videofragmenti, no kuriem vienā sieviete sabiedriskajā transportā liek citam pasažierim runāt latviešu valodā, bet otrā kāds vīrietis citam atņem Krievijas karodziņu.

Tomēr Latvijas sabiedrībā esot pārstāvēts arī cits viedoklis, saka Butina, rādot kadrus no Latvijas Krievu savienības (LKS) mītiņa Esplanādē šī gada 1.maijā.

Pēc tam Butina ar astoņiem "ekspertiem" studijā apspriež padomju pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā, latviešu valodas eksāmenu Krievijas pilsoņiem un Levitu. Viena no "ekspertēm" ir imidža speciāliste, kura apspriež Latvijas pirmās lēdijas Andras Levites garderobi.

Raidījums atsaucas uz Lato Lapsas grāmatu "Viltvārdis".

Tuvojoties raidījuma noslēgumam, studijā ierodas "kara blogeris" Kirils Fjodorovs, kurš 2022.gada martā tika aizturēts saistībā ar vienu no Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētajām lietām saistībā ar atbalsta paušanu Krievijas agresijai Ukrainā.

Levits kopš Krievijas 2022.gada 24.februāra iebrukuma Ukrainā starptautiski iestājas par nepieciešamību pēc tribunāla, lai sauktu Krieviju pie atbildības par pastrādātajiem kara noziegumiem.

Marija Butina 2018.gadā ASV tika notiesāta par darbošanos Krievijas interesēs kā nereģistrētai ārvalstu aģentei. Butina, tiesā parakstot vienošanos par atzīšanos, apliecinājusi, ka viņas darbības bijušas daļa no sazvērestības, lai nodibinātu neoficiālus kontaktus ar amerikāņiem, kas varētu ietekmēt ASV politiku. Tiesas sēdē Vašingtonā Butina skaidroja, ka darbojusies Krievijas amatpersonas vadībā.

Butina vairākus mēnešus aizvadīja ASV cietumā, bet 2019.gadā tika atbrīvota un deportēta uz ASV. Pēc atgriešanās Krievijā viņa tika ievēlēta Valsts domē no partijas "Vienotā Krievija", kā arī sāka darboties valsts kontrolētajos medijos kā propagandiste.

Raidījums "Kukli nasļedņika Tutti" iepriekšējās sērijas veltītas tādām personībām kā bijušais Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs, Francijas prezidents Emanuels Makrons, ASV Valsts departamenta amatpersona Viktorija Nulanda, Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, Vācijas prezidents Olafs Šolcs, bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un miljardieris Īlons Masks. Raidījuma ievada rullītis liek noprast, ka visi tajā apskatītie cilvēki ir marionetes, ko kāds vada - visdrīzāk ASV prezidents Džo Baidens, taču arī viņš dažkārt tiek pasludināts par marioneti, norāda medijs "Novaja Gazeta. Jevropa".

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu