EKRE izvirzījusies Igaunijas partiju reitinga vadībā

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Igaunijā par populārāko politisko spēku kļuvusi opozīcijā esošā nacionālpopulistiskā Konservatīvās tautas partija (EKRE), kura apsteigusi kopš parlamenta vēlēšanām 5.martā popularitāti zaudējošo valdības koalīcijas līderi Reformu partiju, liecina iknedēļas sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Socioloģisko pētījumu kompānijas "Norstat" pēc Sabiedrības pētījumu institūta pasūtījuma veiktās aptaujas rezultāti rāda, ka EKRE pašlaik atbalsta 24,4% respondentu. Pēdējo divu mēnešu laikā EKRE reitings ir pieaudzis par 7,8 procenta punktiem.

Savukārt premjerministres Kajas Kallasas vadīto liberālo Reformu partiju pašlaik atbalsta 24,2% aptaujāto.

Trešajā vietā Igaunijas partiju reitingā ir opozīcijā esošā Centra partija, kuru atbalsta 17,8% respondentu.

Pirmo reizi Igaunijas parlamentā iekļuvusī liberālā partija "Igaunija 200" saņēmusi 12,1% aptaujāto atbalsta. Reformu partijas un "Igaunija 200" partnerus valdības koalīcijā Sociāldemokrātisko partiju pašlaik atbalsta 8,7% aptaujāto.

Savukārt atbalsts opozīcijā esošajai partijai "Tēvzeme" ir 7,3%.

Pārējās partijas nepārvarētu 5% barjeru iekļūšanai parlamentā, liecina aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar šīs aptaujas rezultātiem parlamenta vēlēšanās EKRE iegūtu 28 vietas, Reformu partija - 27 vietas, Centra partija - 19 vietu, "Igaunija 200" - 12 vietas, Sociāldemokrātiskā partija - astoņas vietas un "Tēvzeme" - septiņas vietas. Rīgikogu ir pavisam 101 deputāts. Pašlaik opozīcijā esošajām partijām būtu 54 deputātu mandāti, bet valdības koalīcijai - 47 mandāti.

Arī pētījumu kompānijas "Kantar Emor" ikmēneša aptaujas rezultāti liecina, ka maijā beigusies apmēram gadu ilgusī Reformu partijas dominēšana reitingā.

Saskaņā ar "Kantar Emor" aptaujas rezultātiem maijā gan Reformu partijas, gan EKRE popularitāte sasniegusi 23%. Reformu partijas reitings saglabājies aprīļa līmenī, bet EKRE reitings audzis par sešiem procenta punktiem.

Trešajā vietā šajā aptaujā ierindojusies Centra partija, kuras reitings maijā bijis 18%, kas ir par vienu procenta punktu vairāk nekā aprīlī.

Arī abu pārējo Reformu partijas koalīcijas partneru reitings sarucis. "Igaunija 200" reitings krities no 17% aprīlī līdz 13% maijā, bet sociāldemokrātiem atbalsts sarucis par diviem procenta punktiem līdz 10%.

Tikmēr opozīcijā esošās "Tēvzemes" reitings mēneša laikā audzis par vienu procenta punktu līdz 8%.

Iepriekšējās parlamenta vēlēšanās martā Reformu partija saņēma 31,2% balsu, aiz sevis atstājot EKRE ar 16,1% balsu. Trešajā vietā ar 15,3% balsu ierindojās Centra partija, kam sekoja "Igaunija 200" ar 13,3% balsu, Sociāldemokrātiskā partija ar 9,3% balsu un "Tēvzeme" ar 8,2% balsu.

Saskaņā ar 5.martā notikušajiem vēlēšanu rezultātiem jaunajā parlamenta sasaukumā Reformu partijai ir 37 mandāti, EKRE - 17 mandāti, centriski kreisajai Centra partijai - 16 mandāti, "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti un nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Igaunijas parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu