Kāds gan baltkrieviem ar to sakars? NEPLP juridiskās "precizitātes" demonstrācija (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvis Ivars Āboliņš
Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvis Ivars Āboliņš Foto: Ivars Soikāns/LETA

Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumā piemērot TVNET GRUPAI 8500 eiro sodu cita starpā apgalvots, ka žurnālisti neesot izteikušies pietiekami precīzi. Taču arī pašas NEPLP pamatojumā atrodamas neprecizitātes.

Lēmuma astotajā lappusē NEPLP raksta, ka RUS TVNET raidījumā "Кто вам платит?" ("Kurš jums maksā?") izskanējusi nepatiesa informācija: "Attiecīgā likuma norma tiks piemērota nevis Latvijas iedzīvotājiem, bet tikai Krievijas Federācijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kuriem pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijas Republikā ir izsniegta kā Latvijas Republikā dzīvojošam ārzemniekam, kurš pirms citas valsts pilsonības iegūšanas ir bijis Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis."

Foto: ekrānuzņēmums

Vēlāk to pašu RUS.LSM pārraidē "Сегодня вечером" ("Šovakar") pauda NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete.

Tomēr tas neatbilst patiesībai. Likuma norma tiks attiecināta tikai uz bijušajiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri ieguvuši Krievijas pilsonību. Attiecībā uz bijušajiem Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri ieguvuši Baltkrievijas pilsonību, nekas tāds nav plānots.

Foto: Скриншот портала likumi.lv

Tas norādīts Imigrācijas likuma pārejas noteikumu 58.punktā.

Uz neprecizitātēm NEPLP lēmumā platformā "Twitter" norādīja partija "Progresīvie".

"Turklāt ir pamats uzdot jautājumus par [NEPLP] lēmuma tehnisko un saturisko kvalitāti. No lēmuma teksta izriet, ka nesen pieņemtie Imigrācijas likuma grozījumi attiecas arī uz Baltkrievijas pilsoņiem," norāda "Progresīvie". "Patiesībā tie attiecas tikai uz Krievijas pilsoņiem, kuri agrāk ir bijuši Latvijas valstspiederīgie (pilsoņi vai nepilsoņi)."

Kamēr NEPLP soda žurnālistus par tiešajā ēterā izskanējušu "neprecizitāti", tā pati pusotra mēneša laikā nav iepazinusies ar Latvijā spēkā esošajiem likumiem.

Konteksts

2023.gada 22.maijā NEPLP pieņēma lēmumu par 8500 eiro soda piemērošanu TVNET GRUPAI par neatbilstošu vārda "deportācija" lietošanu raidījuma tiešraidē.

Lēmums izraisīja asas diskusijas sabiedrībā, īpaši politiķu un žurnālistu vidū.

TVNET GRUPA plāno NEPLP lēmumu pārsūdzēt tiesā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu