Mīti un meli par e-cigaretēm (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Daudzus gadus elektroniskās cigaretes mierīgi dzīvoja savu dzīvi un nevienam netraucēja.    Taču, kad to popularitāte pieauga un tās    sāka lielajiem TRADICIONĀLO cigarešu ražotājiem atņemt arvien ievērojamāku tirgus daļu, publiskajā telpā par produktu    parādījās arvien jaunas nepatiesības. Pēkšņi tās “sāka” nepārtraukti sprāgt, aizdegties, izraisīt vēzi, kā arī “kļuva” tikpat kaitīgas kā klasiskās cigaretes. Šajā rakstā apskatīsim un atspēkosim populārākos no šiem mītiem.

E-cigarešu aprite šobrīd nekādi netiek regulēta, un mēs nezinām, kas tajās ir

Patiesībā to tirdzniecība tiek regulēta ne tikai lokāli, bet arī visas Eiropas Savienības līmenī. Uz e-cigarešu izstrādājumiem attiecas dažādi sastāvdaļu kvalitātes un drošības standarti, kā arī prasības par iepakojumu un marķēšanu, lai sniegtu patērētājiem informāciju, kas nepieciešama apzinātas izvēles veikšanai. Un, protams, e-cigaretes ir aizliegts iegādāties nepilngadīgajiem.

E-cigaretēm ir jābūt kaitīgām, jo tās satur nikotīnu

Pat četri no desmit smēķētājiem un bijušajiem smēķētājiem kļūdaini domā, ka nikotīns izraisa lielāko daļu slimību, kas saistītas ar smēķēšanu. Lai gan nikotīns ir iemesls, kāpēc cilvēki kļūst atkarīgi no smēķēšanas, gandrīz visu kaitējumu rada tūkstošiem citu cigarešu dūmos esošo ķīmisko vielu. Lielbritānijas karaliskā sabiedrības veselības savienība jau 2015. gadā ir paziņojusi, ka “nikotīns ir ne vairāk kaitīgs kā kofeīns”.

E-cigarešu tvaiki nesatur darvu vai oglekļa monoksīdu – divus no kaitīgākajiem tabakas dūmu elementiem. Tie satur dažas ķīmiskas vielas, kas atrodamas arī tabakas dūmos, taču būtiski mazākās koncentrācijās.

E-cigarešu bizness ir tā pati tabakas industrija

Pastāv uzskats, ka e-cigaretes    vienkārši ir jauns lielo tabakas izstrādājumu ražotāju produkts, kurš izstrādāts, lai palielinātu smēķētāju skaitu. Lai arī ASV ir atsevišķi tabakas ražotāji, kas ienākuši arī e-cigarešu tirgū, Latvijā 2023. gada maijā NEVIENS no legālajā tirgū esošajiem e-cigarešu zīmoliem nepieder tabakas kompānijām.

E-cigaretēs ir diacetils, kas izraisa "popkorna plaušas"

“Popkorna plaušu” slimības nosaukums radies pēc kādas popkorna rūpnīcas darbinieku saslimšanas, ieelpojot kaitīgas ķīmiskas vielas. Pēdējos gados šo slimību ļoti bieži cenšas sasaistīt ar e-cigarešu lietošanu. Šāds apgalvojums publicēts arī, piemēram, “Ārsts.lv” 2023. gada februāra numurā. Tomēr patiesībā nav konstatēts neviens gadījums, kad e-cigarešu lietošana būtu izraisījusi “popkorna plaušas”. Turklāt – Eiropas Savienība aizliedza diacetila pievienošanu e-cigarešu šķidrumiem jau 2016. gadā.

EVALI uzliesmojums ASV

“EVALI” (E-cigarette, or Vaping Product, Use Associated Lung Injury) ir plaušu slimība, kas it kā varētu rasties no elektronisko cigarešu lietošanas. Tās simptomi ir elpas trūkums, klepus un sāpes krūtīs. Savdabīgi, ka par šādu slimību tiek runāts tikai ASV kontekstā un tieši tajā laikā, kad Amerikas jauniešu vidū popularitāti ieguva nelegālu THC eļļu veipošana. 2019. gadā ASV saistībā ar šo uzliesmojumu vairāki cilvēki mira un daudzi tika nogādāti slimnīcā.

Šobrīd var diezgan droši apgalvot, ka plaušu bojājumus izraisīja nelegāli iegūtu THC eļļu saturošu kārtridžu lietošana, nevis legālas e-cigaretes. Iemesls, kāpēc ap 15% lietotāju ar plaušu bojājumiem neziņoja par šādu kārtridžu lietošanu, var būt tas, ka ASV šāds fakts var liegt tiem saņemt apmaksātu veselības aprūpi no apdrošinātājiem.

Tāpat šis ir tikai ASV novērots fenomens, un nekas līdzīgs nav novērots citās valstīs.

“Apgalvojums ka e-cigaretes ir par 95% mazāk kaitīgas, ir vecs - no 2015. gada, tas ir “faktoīds” un nav patiess”

95% ir diezgan iespaidīgs skaitlis - nav brīnums, ka šis apgalvojums nedara godu klasisko cigarešu ražotājiem un citiem veipošanas pretiniekiem, tāpēc to regulāri cenšas apstrīdēt. Tiek mēģināts diskreditēt Lielbritānijas zinātnes un veselības organizāciju kompetenci un neatkarību - tam varētu noticēt, ja runa būtu par kādu “banānu republiku”, taču Lielbritānija par tādu noteikti nav uzskatāma

Sastopami tik  absurdi apgalvojumi, ka e-cigaretes ir tikpat vai pat vairāk kaitīgas nekā parasto cigarešu smēķēšana. Patiesībā “Public Health England” savu pirmoreiz 2015. gadā publicēto pārskatu atjauno katrus divus gadus, pēdējā - 2022. gada versijā    tā ietver līdzīgu apgalvojumu -    ka “e-cigaretes ir būtiski mazāk kaitīgas nekā tradicionālās cigaretes”.

Turklāt, kā vēsta Globālais tabakas industrijas ietekmes indekss, Lielbritānijā “Lielās Tabakas” ietekme ir viena no vismazākajām. Likumsakarīgi Lielbritānijas e-cigarešu politika ir izsvērta un tiek atzīta to pievienotā vērtība sabiedrības veselības uzlabošanā.

https://twitter.com/GoBeepUK/status/1652779718280708096?s=20

"E-cigarešu tvaikā esošās ķīmiskās vielas var radīt organisma šūnu bojājumus, kas apliecina pieņēmumu, ka ilgtermiņā e-cigarešu lietošana varētu palielināt ļaundabīgo audzēju attīstības risku"

Šī ir tāda klasiska vārdu spēle, kas patiesībā pilnīgi neko nepasaka, – “var radīt”, “varētu palielināt”. Tomēr ir kāda ļoti būtiska nianse – kādā koncentrācijā? Tuncis satur dzīvsudrabu, bet, izdzerot 7 litrus ūdens īsā laika periodā, var iestāties nāve. Tomēr uz zivju konserviem un ūdens pudelēm kaut kā nemanām uzrakstus “Bīstami dzīvībai! Var izraisīt nāvi!”

Tikmēr pētījumos pierādīts, ka kaitīgo vielu koncentrācija e-cigarešu šķidrumos ir nesalīdzināmi mazāka nekā klasiskajās cigaretēs: "Konstatējām, ka e-cigarešu šķidrumi satur dažas toksiskas vielas. Toksiskuma līmenis bija 9–450 reizes zemāks nekā tabakas cigarešu dūmos."

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23467656/

"Lietotāju vidū e-cigaretes tiek sauktas par veipiem, bet to smēķēšana – par veipošanu. Tā ir ražotāju ieviesta terminoloģija, lai mazinātu esošo un potenciālo patērētāju negatīvās asociācijas, kas saistītas ar    terminu “smēķēšana”"

Angliski runājošās valstīs oficiālajos veselības resursos e-cigarešu lietošana tiek saukta par “vaping” (vape – tvaiks), kas ir loģiski, jo process ir nikotīna tvaicēšana, nevis tabakas vai citu augu dedzināšana. Sekojoši – termins “veipošana”    gluži vienkārši ir latviešu sarunvalodā izmantots anglicisms.

Šeit drīzāk korekti būtu teikt, ka SPKC cenšas “veipošanu” nosaukt par “smēķēšanu”, lai palielinātu patērētāju negatīvās asociācijas un liktu domāt, ka tas ir viens un tas pats.

"E-cigaretes var eksplodēt, radot ādas apdegumus, nopietnas traumas, kā arī var izraisīt ugunsgrēkus"

Šī ir kārtējā spekulācija ar varbūtību – “var eksplodēt”, “var izraisīt”. E-cigaretes, tāpat kā mobilie tālruņi, klēpjdatori, elektriskie skrejriteņi un daudzas citas ierīces, satur litija jonu baterijas. Eksplodēt un izraisīt ugunsgrēku teorētiski var jebkura no minētajām ierīcēm. Latvijā legāli tirgotās e-cigaretes atbilst Eiropas Savienības noteiktajām tehniskajām drošības prasībām, tāpēc to aizdegšanās vai eksplozijas risks ir niecīgs.

Raksts tapis sadarbībā ar Beztabakas produktu asociāciju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu