Maska kompānija "Neuralink" paziņo, ka saņēmusi atļauju izmēģināt smadzeņu čipus uz cilvēkiem (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Miljardiera Īlona Maska kompānija "Neuralink" ceturtdien paziņojusi, ka ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) devusi zaļo gaismu pirmajiem izmēģinājumiem uz cilvēkiem, vēsta raidorganizācija BBC.

Neirotehnoloģiju uzņēmums izstrādā implantus, ar kuru palīdzību cer palīdzēt paralizētiem cilvēkiem atgūt spēju kustēties, bet akliem cilvēkiem atgūt redzi. Mikročipi arī varētu noteiktu tipu invalīdiem palīdzēt izmantot mobilās tehnoloģijas, interpretējot smadzeņu signālus un pārsūtot tos ierīcēm.

"Neuralink" paziņojumā tviterī - vēl vienā Maskam piederošā uzņēmumā - to raksturo kā "svarīgu pirmo soli, lai kādu dienu mūsu tehnoloģija palīdzētu daudziem cilvēkiem".

"Neuralink" norāda, ka vēl nav uzsākti izmēģinājuma dalībnieku meklējumi ASV.

FDA vēl nav sniegusi komentārus.

Līdz šim Maskam nebija izdevies uzsākt čipu izmēģinājumus uz cilvēkiem. Aģentūra "Reuters", atsaucoties uz bijušajiem un esošajiem "Neuralink" darbiniekiem, martā ziņoja, ka FDA drošības apsvērumu dēļ noraidījusi "Neuralink" pieteikumu.

Līdz šim "Neuralink" mikročipi izmēģināti uz pērtiķiem.

Eksperti norāda, ka čipi varētu kļūt brīvi pieejami tirgū vien tad, ja "Neuralink" izdosies atrisināt virkni tehnisku un ētisku izaicinājumu, kā arī būs nepieciešami rūpīgi izmēģinājumi, lai pārliecinātos par to efektivitāti.

2016.gadā dibinātajam uzņēmumam līdz šim nav izdevies laikā sasniegt izvirzītos mērķus. "Neuralink" sākotnēji plānoja jau 2020.gadā sākt izmēģinājumus uz cilvēkiem, bet vēlāk pārcēla šo termiņu uz 2022.gadu. Pagājušā gada decembrī pret kompāniju tika uzsākta izmeklēšana par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem.

Neilgi pirms paziņojuma, ka FDA atļāvusi izmēģinājumus uz cilvēkiem, izskanēja ziņas par Šveices uzņēmuma izstrādāta smadzeņu implanta panākumiem, palīdzot paralizētam vīrietim Nīderlandē atkal staigāt.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu