Ogres pašvaldības vadība savā "melnajā sarakstā" iekļauj vijolnieku Raimondu Melderi, atceļ koncertu (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis Foto: Evija Trifanova/LETA

Ogres pašvaldība atteikusi iepriekš sarunātu koncertu, jo plānots, ka tajā piedalīsies vijolnieks Raimonds Melderis. Atteikuma vēstulē kā iemesls minēts mūziķa iekļūšana pašvaldības vadības "melnajā sarakstā", vēsta Latvijas Televīzija.

Ogres Kultūras centra vadība to nodēvējusi par komunikācijas kļūdu un min citus iemeslus, kāpēc plānotais koncerts atcelts, bet Pašnodarbināto mūziķu biedrība uzskata, ka šis incidents ir vērtējams kā cenzūra.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieka Meldera rīcībā nonācis Ogres Kultūras centra Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājas Lailas Baumanes atteikums plānotajam baroka mūzikas koncertam, kas bijis sūtīts kādam citam mūziķim. Tajā bijis rakstīts: "Ziņoju, ka ar sarunātā koncerta norisi tagad ir problēma, jo Raimonds Melderis iekļuvis nevēlamo personu sarakstā un man ir norāde no vadības, ka koncerts ar viņa dalību pilsētas svētkos nav iespējams."

Vijolniekam neoficiāli tapis zināms, ka viņš iekļuvis "melnajā sarakstā", jo kādā no saviem "Facebook" ierakstiem pēc skandāla ar Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) vēlmi Ogres muzejā ierādīt Pjotra Avena kolekcionētos porcelāna traukus kritizējis domes vadības rīcību.

Pašnodarbināto mūziķu biedrības valdes loceklis Ralfs Eilands paudis: "Mēs krasi nosodām šādu rīcību par vēlamiem un nevēlamiem māksliniekiem, par to sarakstu, jo tā ir cenzūra, kas ar Satversmes 100.pantu ir aizliegta. Mans personīgais viedoklis ir, ka šo tā nevar atstāt."

Ogres novada Kultūras centra vadītāja Elīna Aupe vēstuli saukusi par pārpratumu, jo koncerts neesot bijis sarunās, bet tikai notikusi to apzināšana un honorāru noskaidrošana. Aupe, kura 2021. gada pašvaldības vēlēšanās startēja vienā sarakstā ar Helmani, arī apgalvojusi, ka no novada domes priekšsēdētāja puses neesot saņēmusi nekādas norādes, kuriem mūziķiem atļaut Ogrē uzstāties, kuriem ne.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu