Kosovā atkal notikušas policistu un serbu sadursmes

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: REUTERS, STRINGER

Kosovas ziemeļos 29. maijā atkal izcēlušās policistu sadursmes ar serbiem, kas pieprasa likumsargu izvešanu no Kosovas ziemeļiem un atcelt etniskos albāņus no mēru amatiem.

Kosovas etnisko serbu minoritāte boikotēja aprīlī notikušās pašvaldību vēlēšanas, un rezultātā kontrole vietējās padomēs nonāca albāņu rokās, kaut arī vēlētāju aktivitāte bija mazāka par 3,5%.

Kosovas premjerministrs Albins Kurti pagājušajā nedēļā iecēla mērus, ignorējot Eiropas Savienības (ES) un ASV aicinājumus to nedarīt un serbu pretestību.

Šorīt grupa serbu sapulcējās pie pašvaldības ēkas Zvečanā. Šajā pilsētā vairums iedzīvotāju ir serbi un jau agrāk notikušas sadursmes starp vietējiem serbiem un policistiem.

Kad serbi mēģināja iekļūt pašvaldības ēkā, policisti pielietoja pret viņiem asaru gāzi un atspieda tos atpakaļ, novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālists.

Kosovas policija ziņoja, ka arī protestētāji izmantojuši asaru gāzi un vardarbību, cenšoties izlauzties cauri drošības barjerām un iekļūt pašvaldības ēkā.

Serbi pieprasa, lai Kosovas policijas spēki, kuru klātbūtne Kosovas ziemeļos vienmēr izraisa strīdus, nekavējoties dodas prom, kā arī pieprasa atlaist etnisko albāņu mērus, kurus viņi neuzskata par saviem patiesajiem pārstāvjiem.

NATO vadītie miera uzturētāji, kas tika izvietoti Kosovā KFOR misijas ietvaros, nostājās starp policiju un protestētājiem, savukārt aptuveni 50 karavīri no Polijas un Ungārijas patrulēja ap Zvečanas pašvaldības ēku, ziņoja AFP žurnālists.

KFOR aicināja visas puses atturēties no darbībām, kas var saasināt spriedzi.

Kosovas ziemeļos situācija saasinājās piektdien, kad policija pielietoja asaru gāzi pret serbiem, kas protestēja pret albāņu iecelšanu mēra amatos.

Belgrada uz to reaģēja, izsludinot trauksmi armijā un nosūtot spēkus uz robežu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu