Kāda nozīme ir NA lēmumam nebalsot prezidenta vēlēšanās? (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NA līderis Raivis Dzintars
NA līderis Raivis Dzintars Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars frakcijas nepiedalīšanos Valsts prezidenta vēlēšanās skaidroja ar vēlmi "nededzināt tiltus". Savukārt Edgars Rinkēvičs (JV) preses konferencē žurnālistiem apliecināja, ka šī NA izvēle neietekmēs viņa lēmumus valsts pirmās personas amatā. 

Pēc Rinkēviča teiktā, lai gan NA nebija gatava atbalstīt viņa kandidatūru, NA atzinīgi vērtēja viņa līdzšinējo darbību - tāpat kā "Apvienotais saraksts", kuram bija savs prezidenta amata kandidāts.

"Politika un valsts intereses nedrīkst būt personiskas. Ja tās ir personiskas, ir slikti," pauda jaunievēlētais Valsts prezidents.

Viņš šodien jau tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu (AS), tostarp pārrunājot tālāko kopāstrādāšanu. Rinkēvičs atzina, ka viņam bijušas sarunas arī ar NA politiķiem.

"Esmu gatavs turpināt strādāt tāpat, kā līdz šim. Esmu dzirdējis, ka arī viņi ir gatavi strādāt tāpat, kā līdz šim. Atstājot malā ievēlēšanas stāstu, būsim reālisti un netaisīsim lielu drāmu," sacīja Rinkēvičs, uzsverot, ka viņš ir atvērts sadarbībai gan atlikušajās nedēļās ārlietu ministra amatā, gan arī turpmāk, pildot Valsts prezidenta amata pienākumus.

Raivis Dzintars norādīja, ka NA nepiedalījās balsošanā, jo nebija gatavi atbalstīt nevienu kandidātu. NA ieskatā bija iespējams atrast labāku un piemērojamāku kandidātu.

''Mēs neuzskatījām, ka mums būtu jāpauž ''pret'' kādu kandidātu, faktiski nebalsošana rezultātu ietekmē, bet tā ir maigāka pozīcija, nenostājoties pret sadarbības partneriem,'' sacīja Dzintars.

Vaicāts par koalīcijas stabilitāti, Dzintars sacīja, ka "šodien, rīt un parīt - jā, ir stabila", bet NA līdera vērtējumā šajā Saeimas sasaukuma laikā būs mēģinājums ''norēķināties'' par Edgara Rinkēviča ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā.

''Tas drīzāk notiks agrāk nekā vēlāk. Neesmu gaišreģis, bet tajā brīdī, kad ir budžeta veidošana, nodokļu reformas, bet varētu būt arī sīkāki jautājumi - kāda ministra atlaišana, ministru svarīgu iniciatīvu neatbalstīšana - provokācijas, lai radītu strupceļu koalīcijā un būtu legāls un skaists iemesls, lai rosinātu koalīcijas izmaiņas,'' norādīja NA līderis.

Kā ziņots, Saeima par nākamo Valsts prezidentu šodien ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču.

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie", kuriem parlamentā ir 10 deputāti.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu