Dažādu nozaru pārstāvji izsakās par Rinkēviča ievēlēšanu prezidenta amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Prof. Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente
Prof. Signe Bāliņa, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Foto: Publicitātes foto

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) cer, ka jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (JV) būs atvērts sarunām un kopīgam darbam ar nozaru vadošajām asociācijām, veicinot Latvijas augstākās izglītības un pētniecības, kā arī visas valsts ekonomikas konkurētspēju, izteicās LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

"Rinkēvičs ir sevi pierādījis Ārlietu ministra amatā un esmu pārliecināta, ka viņa starptautiskā pieredze un diplomāta spējas spēcinās Latvijas pozīciju globāli," sacīja Bāliņa, vienlaikus novēlot jaunajam Valsts prezidentam veiksmīgu darbu Latvijas labā.

Ārvalstu investoru padome sadarbosies ar Rinkēviču 

Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL) sadarbosies ar jaunievēlēto Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču (JV) ekonomikas transformācijas jautājumos, pavēstīja FICIL pārstāvji.

FICIL pozitīvi vērtē Rinkēviča pieredzi starptautiskajā vidē, kā arī darbu, kas jau līdz šim ir ieguldīts Latvijas valsts labā.

FICIL uzsver, ka ir ļoti būtiski arī prezidentam būt aktīvam sadarbības partnerim Saeimai un valdībai, lai veicinātu ekonomikas attīstību.

FICIL pārstāvji norāda, ka esam ekonomikas transformācijas sākumā, izpratne un iedziļināšanās jautājumos, kas veicinās ekonomikas attīstību un sabiedrības labklājību ir ļoti būtiska. Tādēļ FICIL ir gatava sadarboties ar Rinkēviču šo jautājumu kontekstā, lai veidotu saliedētu sabiedrību, proaktīvi risinātu izaicinājumus un veicinātu valsts attīstību.

Latvijas Darba devēju konfederācija rēķinās, ka Rinkēvičas būs ietekme

Trešdien jaunievēlētais prezidents Edgars Rinkēvičs (JV) ir politiķis ar lielu pieredzi un viens no retajiem politiķiem, kurš var ietekmēt procesus, sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.

Kā piemēru Gorkšs norādīja Krievijas uzsāktā kara Ukrainā sākumu, kad Latvija pieprasīja Eiropas Savienībai (ES) vienotu nostāju Krievijas agresijas nosodījumam. Tas bijis liels Latvijas nopelns, saglabājot to augstas prioritātes statusā ES darba kārtībā.

Savās priekšvēlēšanu debatēs Rinkēvičs uzsvēra arī tautsaimniecību kā vienu no prioritātēm. Gorkšs atzina, ka būtiska būs jaunievēlētā prezidenta loma normatīvo procesu ietekmē, piemēram, pieprasīt otrreizēju likuma caurlūkošanu, ja normatīvais akts nav kvalitatīvi izstrādāts, un pilnībā izmantot prezidenta pilnvaras, lai rosinātu kādu politisku iniciatīvu uzņēmējdarbības vides konkurētspējas veicināšana, piemēram, birokrātijas mazināšanai.

"Valsts prezidentam nav jākautrējas paust savas valsts ekonomiskās intereses, jo tā ir daļa no tautsaimniecības un nodokļu ieņēmumiem," sacīja Gorkšs.

LDDK ģenerāldirektors uzsvēra, ka vēl vienam prezidenta darba virzienam jābūt mērķtiecīgi organizētas ārvalstu vizītes un laba sadarbība ar uzņēmējiem, kas noved pie rezultāta. Tāpat ir nepieciešamība uzlabot politisko kultūru. "Šobrīd pietrūkst reālu piedāvājumu un noteiktu izmērāmu rezultātu. Jāvirzās prom no prezidenta saukļu teritorijas uz darbību," norādīja Gorkšs.

Lauksaimnieki vēlas stabilitāti

Arī pēc prezidenta vēlēšanām stabilitātei valsts ārpolitikā jāturpinās, uzsvēra lauksaimniecības organizāciju pārstāvji.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis norādīja, ka nozare ir pazīstama ar Edgara Rinkēviča (JV) darbu Aizsardzības ministrijā un Ārlietu ministrijā, bet tikai pēc kāda laika varēs novērtēt Rinkēviču kā Valsts prezidentu.

Gūtmanis uzsvēra, ka patlaban nozarei ir svarīgi, lai līdz ar Rinkēviča stāšanos Valsts prezidenta amatā, valdība spētu turpināt pieņemt lēmumus un strādāt pie iesāktajiem darbiem ārpolitikā un Eiropas Savienības (ES) jautājumos.

Vienlaikus biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš pauda cerību, ka jaunā prezidenta ievēlēšana nodrošinās stabilitāti valsts ārpolitikā, kas Latvijai, atrodoties Eiropas austrumos, ir būtiska.

Kā norādīja Lazdiņš, "Zemnieku saeima" sagaida, ka Rinkēvičs, izmantojot savu ilgo pieredzi un Ārlietu ministrijā gūtos kontaktus, reāli palīdzēs sarunās par nākošo ES daudzgadu budžetu un būs balsts, lai palīdzētu Latvijas lauksaimniekiem izcīnīt godīgus tiešmaksājumus un ražošanas nosacījumus.

LOSP ir biedrība, kas apvieno 54 valsts mēroga ražotāju un pārstrādātāju nevalstiskās organizācijas, kas aptver visu Latvijas teritoriju un visus ražošanas sektorus. Organizācija formulē vienotu lauksaimnieku viedokli ražotāju interešu aizstāvībai un tālākām sarunām ar valsts pārvaldes institūcijām, kā arī citiem sadarbības partneriem.

"Zemnieku saeima" ir 1999.gadā dibināta nevalstiskā organizācija, kuras biedri ir Latvijas lauksaimniecības un dārzkopības produkcijas audzētāji un ražotāji. Organizācijas mērķis ir aizstāvēt Latvijas lauksaimnieku intereses un stiprināt Latvijas lauksaimnieku konkurētspēju.

Jau ziņots, ka Saeima trešdien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču.

Rinkēvičam svinīgo solījumu būs jādod un amatā paredzēts stāties jūlija pirmajā pusē, kad pilnvaras noslēgsies pašreizējam Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš no kandidēšanas uz otro pilnvaru termiņu atteicās, jo pārvēlēšanai trūka balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu