Nozaru pārstāvji izsakās, ko gaida no jaunievēlētā prezidenta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons
Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Būvuzņēmēju apvienība no jaunievēlētā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča gaida lielāku atbalstu vietējiem uzņēmējiem, pavēstīja Latvijas Būvuzņēmēju apvienības vadītājs Gints Miķelsons.

Latvijas Būvuzņēmēju apvienības ieskatā, Latvija ir ieguvusi prezidentu ar būtisku pieredzi starptautiskā diplomātijā, kas ir īpaši nozīmīgi, kad valsts drošība ir prioritāte numur viens. Latvijas tautsaimniecībai tā ir izdevība un arī potenciāls starptautisko ekonomisko attiecību stiprināšanai, tostarp arī investīciju piesaistei.

Ņemot vērā ievēlētā prezidenta Rinkēviča demonstrēto pragmatismu, racionālismu un efektivitāti, Latvijas Būvuzņēmēju apvienība kā uzņēmēji cer, ka tas dos pareizo impulsu valsts pārvaldei kļūt efektīvākai un valdībai kopumā būt vairāk orientētai uz rezultātiem nevis procesiem. Tāpat būvuzņēmēji redz, ka prezidents sekmīgi spēs pārstāvēt jauno paaudzi, līdzsvarot dažādas intereses, vienlaikus uzturot kvalitatīvu dialogu, pauda Miķelsons.

Lai spētu panākt spēcīgu ekonomisko uzrāvienu, pēc Miķelsona teiktā, Rinkēvičam noteikti jāveido spēcīga komanda.

Viņš arī minēja, ka prezidentam ir vairāk jāieklausās uzņēmējos un lielākajās organizācijās, piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijā un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā un nozaru nevalstiskajās organizācijās, lai kopīgi meklētu iespējas Latvijai attīstīties un pārveidot ekonomiku, kas vērsta uz kapitāla izaugsmi, nevis tikai Eiropas Savienības fondu līdzekļu pārdali.

Šobrīd Miķelsonam nav lielas ticības, ka prezidenta institūcija spēs ietekmēt valdību ar valdošo politisko koalīciju tādu prioritāri svarīgu uzdevumu veikšanai, kas tūlītēji ietekmētu ekonomikas attīstību un ļautu apsteigt Lietuvu un Igauniju.

Turklāt bez jau esošā atbalsta starptautiskajām kompānijām Latvijā, Būvuzņēmēju apvienība sagaida lielāku atbalstu vietējiem uzņēmējiem. Miķelsons uzsvrēra, ka būtu skaidrāk jānoformulē izpratne par ekonomisko transformāciju, lai tuvāko četru gadu laikā panāktu būtiskas pārmaiņas un reālu attīstību.

Latvijas Būvuzņēmēju apvienība ir neatkarīga sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies apmēram 30 Latvijas būvuzņēmēju. Apvienības mērķis ir veicināt ilgtspējīgu būvniecības nozares attīstību, kas balstās tādās vērtībās kā drošība, kvalitāte, starptautiska konkurētspēja un atbildība.

Vēja enerģijas asociācija sagaida jēgpilnu enerģētiskās politikas veicināšanu

Latvijas Vēja enerģijas asociācija sagaida, ka līdz ar Edgara Rinkēviča (JV) ievēlēšanu Valsts prezidenta amatā tiks veicināta jēgpilna un uz valsts interesēm mērķēta enerģētiskā politika, kas balstīta atklātā dialogā ar nozari, norādīja Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Toms Nāburgs.

Viņš skaidroja, ka asociācijas mērķis ir veidot pārdomātu un ilgtspējīgu enerģētikas nozari Latvijā, un viens no būtiskākajiem pēdējā laika politiskajiem lēmumiem šajā virzienā ir bijis koalīcijas virzītais lēmums par Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izveidi.

"Prezidents, kuru izvirzījis viens no esošās koalīcijas vadošajiem politiskajiem spēkiem, nes noteiktību par nozares turpmāko attīstību, jo pats nācis no to vidus, kas virzīja un atbalstīja KEM izveidi," uzsvēra Nāburgs.

Vēja enerģijas asociācija sagaida, ka līdz ar Rinkēviča ievēlēšanu tiks veicināts, lai KEM realizē jēgpilnu un uz valsts interesēm mērķētu enerģētisko politiku, kas balstīta atklātā dialogā ar nozari.

"Latvijas Vēja enerģijas asociācijai ir svarīgi, ka Latvijas valsti vada izlēmīgs, drosmīgs un tālredzīgs cilvēks, kas turpinās atbalstīt uzsākto nozares sakārtošanu un atjaunīgo resursu izmantošanas prioritizēšanu enerģētikas nozarē," uzsvēra Nāburgs.

Jau ziņots, ka Saeima trešdien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Rinkēviču.

Rinkēvičam svinīgais solījums būs jādod un amatā paredzēts stāties jūlija pirmajā pusē, kad pilnvaras noslēgsies pašreizējam Valsts prezidentam Egilam Levitam, kurš no kandidēšanas uz otro pilnvaru termiņu atteicās, jo pārvēlēšanai trūka balsu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu