Valainis: pašreizējās koalīcijas partijas "eksāmenā ir totāli izgāzušās"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis
ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis Foto: Paula Čurkste/LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pozitīvi vērtē "Jaunās vienotības" (JV) nostāju, ka jābūt plašākai koalīcijai, pavēstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Tas saskan arī ar ZZS uzreiz pēc vēlēšanām pausto viedokli, ka rīcībspējīga valdība var būt tikai tāda, kurā būtu daudz plašāks deputātu skaits.

Pašreizējās koalīcijas partijām vienīgais uzdevums ārpus ierastajiem darbiem bija kopīgi vienoties pirms Valsts prezidenta vēlēšanām, taču tās šajā "eksāmenā ir totāli izgāzušās", secina Valainis. Tas liecinot, ka šī valdība nav rīcībspējīga.

ZZS pašlaik vēro un seko līdzi notikumu attīstībai. Panākt cita līmeņa dinamiku svarīgu jautājumu pieņemšanā nav iespējams bez valdības paplašināšanas, uzsvēra ZZS frakcijas vadītājs.

Vaicāts, vai koalīcija jāpaplašina gan ar ZZS, gan ar "Progresīvajiem", Valainis norādīja, ka neredz nevienu iemeslu, lai "Progresīvie" "paliktu ārā" un pozitīvi novērtēja līdzšinējo abu partiju sadarbību opozīcijā.

Viņš arī norādīja, ka par termiņiem valdības paplašināšanas procesam ir jāprasa trīs pašreizējo koalīciju veidojošajām partijām.

Kā ziņots, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pirmās sarunas par koalīcijas izmaiņām varētu notikt ar abām pārējām valdību veidojošajām partijām - "Apvienoto sarakstu" (AS) un Nacionālo apvienību (NA), liecina politiķu izteikumi. Kariņš iepriekš medijiem pieļāvis, ka sarunas plānots sākt piektdien, 2.jūnijā.

Sarunas notiks, jo saļodzījušās attiecības JV vadītajā koalīcijā, kurā pašlaik ar JV kopā strādā AS un NA. Plaisas koalīcijā pastiprinājās līdz ar Valsts prezidenta vēlēšanām. Saeima trešdien par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas JV virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, taču viņš tika ievēlēts tikai ar opozīcijā esošo ZZS un "Progresīvo" balsīm un nesaņemot nekādu AS un NA atbalstu.

Prezidenta vēlēšanas radījušas gaidas, ka varētu vai nu paplašināties koalīcijas sastāvs, vai pat mainīties valdība. Piemēram, iepriekš ticis pieļauts, ka, ja Rinkēvičs tiktu ievēlēts ar JV, ZZS un "Progresīvo" balsīm, tad šīs partijas arī varētu veidot turpmākās koalīcijas iespējamo kodolu. Kariņš jau ir izteicies, ka plāno runāt ar partijām par koalīcijas paplašināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu