Video ⟩ „Otra spēcīgākā armija Ukrainā”, Blinkens raksturo Krievijas armiju (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: EPA/Scanpix

[Maskavas] Kremlis bieži paziņoja, ka tam ir otra spēcīgākā armija pasaulē un daudzi tam ticēja. Tagad daudzi redz, ka Krievijas armija ir tikai otra spēcīgākā armija Ukrainā, pavēstījis ASV Valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

„Tās aprīkojums, tehnoloģijas, līdera spējas, karavīri un morāle ir kā piemērs no mācību grāmatas par neveiksmēm,” piebilda Blinkena.

ASV valsts sekretārs piektdien izklāstīja ASV oficiālo nostāju attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā. Entonijs Blinkens brīdināja atturēties no jebkādām miera iniciatīvām, kas varētu palīdzēt leģitimizēt Krievijas īstenoto Ukrainas teritorijas pārņemšanu. Viņš norādīja, ka „taisnīgiem un ilgstošiem” miera centieniem vajadzētu būt par agresora atbildību un Ukrainas atjaunošanu.

Tuvākajās nedēļās un mēnešos dažas valstis, visticamāk, aicinās puses uz pamieru, sacīja Blinkens. Taču,

lai jebkuri miera centieni būtu ilgtermiņā, tiem ir nepieciešama Ukrainas „pilnīga līdzdalība un piekrišana”, kā arī jāatbalsta Ukrainas atjaunošana, bet Maskavai būs jāmaksā sava daļa.

„Pamiers, kas vienkārši iesaldē esošās frontes līnijas, ļaus Putinam nostiprināt kontroli pār teritoriju, kuru viņš ir sagrābis, un pēc tam atpūsties, apbruņoties un vēlreiz uzbrukt. Tas ir netaisnīgs un trausls miers,” sacīja Blinkens. „Šāda rīcība tikai leģitimizētu Krievijas veikto Ukrainas zemju sagrābšanu, atalgotu agresoru un sodītu upuri”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušajā mēnesī mēģināja uzrunāt globālo dienvidu valstis, reaģējot uz dažu pasaules līderu miera iniciatīvām. 19. Maijā Zelenskis apmeklēja Arābu līgas samitu Saūda Arābijā, tiekoties ar Irākas un citu delegāciju vadītāju kroņprinci Mohammedu bin Salmanu.

Ķīna, kas ierosinājusi savu miera plānu, nosūtījusi augsta ranga sūtni uz Kijivu, Maskavu un Eiropas galvaspilsētām, lai apspriestu „politisko noregulējumu”.

Dienvidāfrika pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Kijiva un Maskava vienojušās apspriest miera plānu ar Āfrikas līderiem. Arī Vatikāns ir izveidojis miera uzturēšanas misiju.

„Mēs atbalstīsim (dažādu valstu) centienus - vai tā būtu Brazīlija, Ķīna vai jebkura cita valsts, - ja tie palīdzēs atrast ceļu uz taisnīgu un ilgstošu mieru,” piebilda Blinkens.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu