Foto ⟩ Krievijā akcijās Navaļnija atbalstam vairāk nekā 100 aizturēto (1)

TVNET/LETA/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijā svētdien notika piketi un citas akcijas ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija atbalstam viņa 47.dzimšanas dienā, un tajās aizturēti vairāk nekā 100 cilvēki.

Pēc cilvēktiesību aizsardzības organizācijas "OVD-Info" ziņām, aizturēti vismaz 109 cilvēki, no tiem 59 - Maskavā, 15 - Sanktpēterburgā un pieci - Krasnojarskā.

Aizturētie ir pavisam 24 pilsētās, to vidū Kazaņā, Siktivkarā, Barnaulā, Omskā un Habarovskā.

Cilvēki lielākoties pa vienam piketēja ar plakātiem, izlīmēja vai izdalīja lapiņas, rakstīja uzrakstus uz asfalta..

"Telegram" kanāls "Sota" ziņo, ka Maskavas Puškina laukumā aizturēti vismaz 20 cilvēki. Pēc dažādu "Telegram" kanālu ziņām, starp viņiem bija vīrietis, kurš izmētājis lapiņas, vīrietis, kam bijis plakāts "Brīvību Navaļnijam", kā arī vīrietis un sieviete, kas katrs turējis pa plakātam "Daudz laimes dzimšanas dienā, Aleksej!".

Aizturēta arī sieviete, kas turējusi gaisa balonu ar uzrakstu "Daudz laimes dzimšanas dienā!"

Turpat aizturēti divi vīrieši - vienam no viņiem bijis T-krekls ar uzrakstu "Sargiet Krieviju", bet otram - jaka ar uzrakstu "ШИЗО". Ar šo saīsinājumu krieviski tiek apzīmēts soda izolators, kādā Navaļnijs bieži tiek ievietots.

Puškina laukumā aizturēti arī vairāki žurnālisti.

Savukārt Sarkanajā laukumā aizturēta sieviete ar plakātu "47. Brīvību politieslodzītajiem" un vīrietis ar plakātu "Brīvību un ķenguru, Putins ir zirneklis". Navaļnijs vienā no lūgumiem cietuma administrācijai sarkastiski bija pieprasījis, lai viņam kamerā tiktu nogādāts ķengurs.

Akcijas Navaļnija atbalstam svētdien notika daudzās pasaules valstīs.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu".

Navaļnijs ir apsūdzēts arī ekstrēmismā. Šajā lietā tiesas sēde paredzēta 6.jūnijā. Ja Navaļnijs tiks atzīts par vainīgu viņam izvirzītajās apsūdzībās, viņam var nākties pavadīt cietumā 30 gadus.

Navaļnijs atklāja, ka kāds izmeklētājs viņam sacījis, ka viņu gaida arī atsevišķa militārās tiesas prāva par apsūdzībām terorismā, par ko viņam var piespriest mūža ieslodzījumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu