Ķīmija, azbests, slimību risks jeb kosmētikas pavisam neglītā puse

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: HBO

Kušķiem izkrituši mati. Nagu sēnīte. Iekaisusi galvas āda. Aizdomas par saindēšanos. Slikti analīžu rādītāji. Mēnešreižu cikla traucējumi. Kā izrādās, zem šī visa var parakstīties, jā, mūsu ikdienas "draudzene" - kosmētika! Kā tas nākas, stāsta pētnieciski dokumentālais HBO miniseriāls "Ne tik skaisti" (Not So Pretty).

Producentu Eimijas Zīringas un Kirbija Dika radītais četrdaļīgais dokumentālais seriāls padziļināti pēta skaistumkopšanas industrijas neglīto pusi, atklājot riskus, ko kosmētika un personīgās higiēnas līdzekļi var radīt to patērētājiem. "Seriāla misija ir ne tikai atklāt konkrētus faktus un pieredzes, bet arī likt skatītājam aizdomāties par sniegto informāciju un rosināt uz konkrētu rīcību," uzsver seriāla veidotāji.

Katra no četrām sērijām vērš uzmanību un savā veidā "izģērbj" kosmētikas industriju dažādās skaistumkopšanas nozarēs: dekoratīvā kosmētika, manikīra piederumi, ādas un matu kopšana.

Lai gan 30 minūtes šķiet pārāk īss laiks, lai padziļināti skatītāju iepazīstinātu ar tēmu, seriāla veidotājiem tas ir lieliski izdevies! Zīringa un Diks efektīvi izmanto šo laiku, apvienojot zinātnisko informāciju, personīgos stāstus un kultūras kontekstu viegli uztveramā stāstā.

Piemēram, sērijā par matu kopšanu savā dramatiskajā pieredzē dalās sproggalve influencere Alīša Malika (Ayesha Malik). Viņa stāsta, kā, lietojot "DevaCurl" kosmētiku, kas ir plaši pazīstama pasaulē, dažās dienās sabojājusi savus matus. Šī produktu līnija 2010. gadā izraisīja “cirtaino matu kustību” sievietēm, kuras bija nogurušas no matu taisnošanas, lai atbilstu Eiropas skaistuma standartiem. Zīmols bija atradis lielisku mērķauditoriju - afroamerikānietes un citu rasu sievietes, kuras ir piedzimušas ar dabīgi cirtainiem matiem. Atgriežoties pie stāsta varones - ilgi lietojot šo produkciju, Alīša sāka pamanīt, ka mati tapuši trausli, un pēc pāris dienām tie sākuši izkrist kušķiem. Niezējusi galvas āda, un tika novērotas virkne medicīniska rakstura komplikāciju.

Tālāk sērijā zinātnieki skaidro par formaldehīdu (viena no svarīgākajām ķīmiskās rūpniecības organiskajām izejvielām, kuru izmanto daudzu organisko vielu sintēzē. Formaldehīds ir kancerogēns, indīgs, alerģisks un kodīgs) matu produktos un tā kaitējumu. Savukārt advokāti un analītiķi apspriež efektīvu noteikumu trūkumu, kas pieļauj uzņēmumiem nepārbaudīt matu kosmētikas drošību.

Kad cietušie sāka veidot tiešsaistes forumus, lai apspriestu savu pieredzi,

galu galā tika ierosināta tiesas prāva pret uzņēmumu, kuras rezultātā pagājušajā gadā tika panākts 5,2 miljonu dolāru izlīgums.

Foto: HBO

Seriāla "Not so pretty" sērijai par nagu kopšanu un kosmētiku režisori arī ir atraduši patiesu stāstu. Epidemiologs dalās minējumos, ka viņa mātes saslimšana ar vēzi saistāma ar viņas manikīres darbu. Sērijā viņš dalās savos ķīmiskajos pētījumos un pierādījumos. Piemēram, doktors piemin kādu Kolorādo universitātes pētījumu, kurā konstatēts, ka salonu darbinieki, kas astoņas stundas dienā strādā ar nagu lakām un līdzīgiem produktiem, saskaras ar tādu pašu gaistošo organisko savienojumu iedarbību kā cilvēki, kas strādā naftas pārstrādes rūpnīcās vai autoservisos.

Respektīvi, tāds pats risks sasirgt ar vēzi. Sērija nudien rosina sākt lasīt nagu lakas sastāvu!

Foto: HBO

Vēl sulīgi "acis atveroši" mirkļi vērojami epizodē par dekoratīvo ikdienas kosmētiku, kurā sieviete vārdā Korina Ortillo stāsta par to, kā viņai tika diagnosticēta mezotelioma no azbesta, kas atrasts viņas kosmētikā. Mezotelioma ir nedziedināms krūškurvja vai vēdera sienas vēzis. Vispār tās gadījumi ir sastopami ļoti reti, bet lielāks tās rašanās risks pastāv azbesta iedarbībai pakļautu strādnieku vidū. Epizodē Korina filmē sevi kosmētikas veikalā, lasot kosmētikas līdzekļu etiķetes un

atklājot, ka tie visi satur talku, kas var būt piesārņots ar azbestu!

Seriālā ietvertās atklāsmes var būt satraucošas, jo tā ilustrēšanai izmantotas reālas citu cilvēku dzīves. Taču dokumentālās filmas katras sērijas nobeigumā skatītājam ieteikts, ko darīt savā labā. Piemēram, izvairieties no šādām plastmasām, meklējiet nagu lakas bez šīm ķīmiskajām vielām, parakstiet šo petīciju utt.

Foto: HBO

Raksts tapis sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu