Latvijā šogad dzēsti jau 312 meža ugunsgrēki (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā šogad dzēsti kopumā 312 meža ugunsgrēki, kuros izdeguši 488 hektāri meža zemes platības, tostarp 49,7 hektāri jaunaudžu un 344 hektāri īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, informēja Valsts meža dienestā (VMD).

Dienesta dati liecina, ka visvairāk ugunsgrēku dzēsts Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, kur 180 ugunsgrēkos izdeguši 433 hektāri. Seko Dienvidlatgales virsmežniecība, kurā reģistrēti 42 ugunsgrēki un 0,8 hektāri izdegušās platības.

Tikmēr lielākā izdegusī platība ir Ādažu militārajā poligonā, kur kopā 13 ugunsgrēkos izdeguši 275 hektāri meža zemes.

VMD norāda, ka dienests piedalījies arī 43 citu ugunsgrēku dzēšanā, 6,2 hektāru platībā likvidējot ugunsgrēkus ārpus meža teritorijām.

Dienestā uzsver, ka šīs vasaras sausie laika apstākļi ir būtiski veicinājuši meža ugunsgrēku skaita un izdegušo platību pieaugumu. Pēc VMD datiem, 2022.gadā šajā periodā bija reģistrēti 219 meža ugunsgrēki ar izdegušo platību 197,8 hektāri, bet 2021.gadā - 191 meža ugunsgrēks ar kopējo izdegušo platību 220,3 hektāri.

VMD atgādina, ka no 1.maija ir noteikts kārtējais meža ugunsnedrošais laikposms visā valsts teritorijā.

Tas paredz vairāku būtisku ugunsdrošības noteikumu ievērošanu, tostarp aizliegumu nomest degošus vai gruzdošus priekšmetus, kurināt ugunskurus neatļautās vietās, kā arī braukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ārpus ceļiem.

VMD aicina iedzīvotājus izvairīties no uguns izmantošanas mežā, jo neuzmanīga rīcība ar uguni un ugunsgrēki, kas izceļas cilvēka darbības, bezdarbības vai ļaunprātīgas rīcības rezultātā, ir galvenais meža degšanas iemesls 90% gadījumu.

Dienestā uzsver, ka meža ugunsdzēšanas darbi notiek ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD), tādēļ, pamanot meža ugunsgrēku, nekavējoties ir jāzvana 112.

VMD uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. VMD misija ir rūpēties par atbildīgu meža izmantošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu