Francijā gaidāmi jauni streiki pret pensiju reformu (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHARLY TRIBALLEAU/AFP/Scanpix

Francijā otrdien tiek plānoti jauni streiki, protestējot pret prezidenta Emanuela Makrona īstenoto pensiju reformu.

Varas iestādes paredz, ka otrdien plānotajā protesta akcijā piedalīsies līdz 600 000 demonstrantu. Tas ir ievērojami mazāks skaits nekā protestu kulminācijas laikā pirms dažiem mēnešiem.

Makrona centriskā valdība uzskata pensiju sistēmas reformu, kas cita starpā paredz pensionēšanās vecuma palielināšanu no 62 uz 64 gadiem, par galīgi pieņemtu. Arodbiedrības un daži opozīcijas locekļi tomēr nav atteikušies no cīņas un grib novērst attiecīgā likumprojekta ieviešanu 1.septembrī.

Ceturtdien parlamentā ir plānotas debates par opozīcijas ierosinātu likumprojektu, kas atceltu pensiju reformu, kuras pieņemšanu Makrons panāca, apejot parlamenta apakšpalātu.

Makrons un viņa valdība ar pensionēšanās vecuma palielināšanu cer novērst gaidāmu līdzekļu trūkumu pensiju fondā.

Faktiski daudzi cilvēki Francijā pensionējas vēlāk, jo tie, kas pensiju sistēmā nav maksājuši pietiekami ilgi, lai saņemtu pilnu pensiju, turpina strādāt arī pēc 62 gadu vecuma sasniegšanas. Viņi var cerēt uz pilnas pensijas saņemšanu 67 gadu vecumā neatkarīgi no tā, cik ilgi ir maksājuši pensiju sistēmā.

Pēdējos mēnešos valstī ir notikuši streiki un protesti pret pensiju reformu, un daži no tiem pārauguši vardarbībā.

1.maijā, kad daudzviet pasaulē tika atzīmēti Darba svētki, protestos pret pensiju reformu Francijā piedalījās gandrīz 800 000 cilvēku, paziņoja policija. Savukārt arodbiedrība CGT apgalvoja, ka demonstrācijās piedalījušies 2,3 miljoni cilvēku.

FOTO: Protesti pret pensiju sistēmas reformu Francijā

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu