Kā tikt pie efektīga iedeguma: 6 ādas kopšanas rituāli pēc sauļošanās

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Navistock/Shutterstock

Cilvēki arvien apzinīgāk pievēršas sauļošanās aizsargkrēma uzklāšanai, tomēr reti kurš negrēko ar pareizu ādas kopšanu pēc saules peldēm. Aptieku tīkla "Apotheka" konsultante Arta Bogdānova stāsta, kādēļ svarīgi parūpēties par nosauļoto ādu, un sniedz praktiskus padomus, kā pēc sauļošanās mitrināt, atjaunot un nomierināt ādu, lai tiktu pie efektīga iedeguma.

“UV staru aizsargkrēma lietošana ir tikai puse no uzvaras, būtiska visiem ir arī ādas kopšana pēc sauļošanās, arī tiem, kuri apzinīgi lietojuši sauļošanās kosmētiku. Pareiza ādas kopšana pēc sauļošanās nodrošina noturīgāku, vienmērīgāku iedegumu un mazina nepatīkamas izjūtas, ja saulē sanācis uzkavēties mazliet ilgāk, nekā ieteicams, vai nejauši piemirsts uzklāt aizsargkrēmu atkārtoti. Jāatgādina, ka apdegums rodas pakāpeniski un bieži vien āda sāk sūrstēt vien vakarā,” saka Arta Bogdānova.

“Āda būtu jāapkopj, jāatdzesē un jāmitrina, nesagaidot mirkli, kad tā kņudēs vai sāks lobīties.

Svarīgi ir ne tikai ievērot, ko darīt, bet arī ko nedarīt pēc sauļošanās – kad āda aprūpēta, tai jāļauj atkopties un atjaunoties.”

Seši ādas rituāli pēc sauļošanās

Maigi attīrīt. Pēc sauļošanās āda jānomazgā. Ādu ļoti labi remdē vēsa duša.

Ieteicams lietot mitrinošu un atjaunojošu dušas želeju, kuras sastāvā ir nomierinošas augu eļļas, alveja, kumelīte vai tādas vielas kā alfa-bisabolols vai alantoīns.

Ādas attīrīšana sagatavo ādu un atver poras, tādējādi mitrinošie vai citi kopjošie līdzekļi var iesūkties ātrāk un iedarboties efektīvāk.

Viegli nosusināt. Pēc mazgāšanās āda jānosusina, to nekādā gadījumā nedrīkst berzēt. Berzēšana var radīt ādas diskomfortu, ja āda ir pārsauļota, tā ir jutīga un reaktīva.

Bagātīgi mitrināt. Pēc dušas ieteicams uzziest mitrinošu krēmu vai lietot speciālu pēcsauļošanās kosmētiku, kur sastāvā ir E vitamīns, alveja vai pantenols, kas veicina ādas atjaunošanos, kokosriekstu vai kakao sviests vai smiltsērkšķu eļļa, kas intensīvi pabaro sakairināto ādu. Ir arī krēmi, kas satur tehnoloģiski izstrādātus, speciālus mitrinošos kompleksus. Kopjošie līdzekļi jālieto pēc vajadzības, bet ne retāk kā divas reizes dienā, līdz izzūd saules radītās nepatīkamās sajūtas.

Ņem vērā: pēc saules peldes der jebkurš mitrinošs krēms, tomēr speciālais pēcsauļošanās krēms paildzina iegūtā iedeguma noturību un izteikti mazina sūrstēšanu un nomierina.

Ideālā gadījumā jālieto divu veidu krēmi: viens, kas paredzēts tieši sejai, un otrs – ķermenim. Bet, ja ceļojumu somā nav vietas abiem līdzekļiem, tad priekšroka dodama sejas krēmam, ko droši var klāt arī uz dekoltē, rokām un citām ķermeņa daļām. Tikpat labi pieaugušie var izmantot bērniem paredzēto saules kosmētiku, tomēr tā nav ieteicama cilvēkiem ar problemātisku ādu.

Īpaši parūpēties par sejas ādu. Tieši seja visbiežāk un ilgāk tiek pakļauta UV staru iedarbībai, tāpēc tai nepieciešamas īpašas rūpes. Vakarā pēc sauļošanās un vēlāk pāris reizes nedēļā sejas ādu vēlams palutināt ar mitrinošu, atjaunojošu sejas masku vai serumu, kas satur hialuronskābi, pantenolu vai zilās orhidejas ekstraktu.

Iedarbīgi atdzesēt. Lai veicinātu ādas atdzesēšanos, uz ādas var uzpūst termālo vai celulāro ūdeni, kas ne tikai atdzesēs ādu, bet veicinās arī dzīšanas un atjaunošanās procesus. Termālais ūdens ieteicams pavasarī un vasarā, celulāros var lietot visu gadu. Termālo ūdeni var droši izmantot arī bērna ādas atvēsināšanai.

Dažus pēcsauļošanās līdzekļus, piemēram, alvejas gelus, var likt ledusskapī, tādējādi tie radīs patīkami atvēsinošu un atsvaidzinošu sajūtu.

Dzert daudz šķidruma. Kad āda attīrīta, mitrināta un bagātināta ar vērtīgām vielām, jāatceras, ka rūpes ar to vien nebeidzas. Pēc sauļošanās svarīgi uzņemt pietiekami daudz nesaldināta šķidruma, piemēram, istabas temperatūras ūdeni vai remdenu (ne aukstu un ne vārošu) zāļu tēju.

Ko nedarīt pēc sauļošanās

Neuzklāt mitrinošus līdzekļus pirms dušas. Pirms ādas noskalošanas nebūtu vēlams uzklāt mitrinošos līdzekļus divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, smiltis un citi netīrumi var kairināt ādu vēl vairāk. Otrkārt, tie neļaus līdzeklim pildīt savu funkciju un iedarboties pietiekami efektīvi.

Neberzēt un neapstrādāt ar skrubi. Pēc sauļošanās pret ādu jāizturas uzmanīgi – to nedrīkst berzēt vai apstrādāt ar skrubi vai pīlingu vismaz vienu nedēļu. Ja āda apdegusi, nav ieteicams veikt epilāciju, skūt vai vaksēt ādu, tetovēties vai veikt citas procedūras, kas varētu izraisīt kairinājumu. Jāatceras, ka ādai nepieciešams laiks reanimēties, t.i., reģenerācijas jeb atjaunošanās procesi norit vidēji 28 dienas.

Arta Bogdānova atgādina, ka UV starojums viskaitīgākais ir no plkst. 11.00 līdz 16.00 un būtu vēlams sauļoties ārpus šī laika intervāla.

Bet pat tad, kad šķiet, ka saule ir maiga vai diena – mākoņaina, īpaša vērība pievēršama dekoltē zonai, degunam un ausīm, jo šīs zonas visātrāk apdeg un tām nepieciešama papildu vērība arī pēc sauļošanās.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu