Bijušais NBS komandieris: Krievija neļauj veikt evakuāciju nesaprotamu iemeslu dēļ (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube Foto: Zane Bitere / LETA

"Es uzskatu, ka Krievija uzspridzināja šo [dambi]," runājot par Kahovkas HES dambja sagraušanas militāro loģiku, raidījumam "Šodienas jautājums" pauda bijušais NBS komandieris Raimonds Graube.

Kamēr Ukrainā turpinās cīņa ar postošo plūdu sekām, ko izraisījusi Kahovkas hidroelektrostacijas dambja uzspridzināšana, Krievija turpina noliegt savu iesaisti notikušajā. Pagaidām ir daudz neskaidrību, tai skaitā par militāro loģiku šādai dambja spridzināšanai. Graube uzskata, ka Krievija ir atbildīga par notikušo, turklāt "viņi neteiktu pirms spridzināšanas – ziniet, ejiet prom, mēs spridzināsim tūlīt. Tas nav iespējams. Es domāju, ka neviens netika brīdināts".

Graube norāda uz piemēru no vēstures, kad 1941. gadā aizsardzības kauju laikā tika uzspridzināts Dņepras HES: "Gāja bojā 10 apstiprinātie tūkstoši līdz 100 tūkstoši. [..] Tas krieviem nav nekas jauns."

Plūdu seku likvidēšanu vēl papildus apgrūtina Krievijas rīcība, apšaudot civiliedzīvotāju evakuācijas ceļus. Graube: "Krievija neļauj veikt evakuāciju nesaprotamu iemeslu dēļ, baidoties no ukraiņu uzbrukumiem varbūt, nezinu – tur nav racionāla izskaidrojuma. Šī ir drausmīga traģēdija."

Jau ziņots, ka Krievijas okupācijas karaspēks Hersonas apgabalā pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas kavē iedzīvotāju evakuāciju un ir ierīkojuši uguns pozīcijas uz namu jumtiem. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu