WSJ: Vācija pēta Polijas lomu „Nord Stream” spridzināšanā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Izmeklētāji Vācijā vērtē pierādījumus, kas liecina, ka cilvēki, kuri, iespējams, uzspridzināja „Nord Stream” gāzes vadus, visticamāk, izmantoja Poliju kā savu operāciju bāzi. Par to, atsaucoties uz avotiem, ziņo „The Wall Street Journal”.

Izmeklēšanā tiek mēģināts izprast, kāpēc jahta „Andromeda”, kurā it kā tika pārvadātas sprāgstvielas, pēc izbraukšanas no ostas Dānijas salā iekļuva Polijas teritoriālajos ūdeņos, izdevumam sacīja vārdā neminēti avoti. Pēc viņu teiktā, pagaidām nav zināms, vai jahta sasniegusi Polijas krastu, vai vienkārši pietuvojusies citam kuģim.

Izmeklētāji pilnībā rekonstruējuši jahtas divu nedēļu reisu, izmantojot datus no tā radio un navigācijas aprīkojuma, satelīta un mobilajiem tālruņiem un e-pasta kontiem. Viņi konstatēja, ka jahta ir novirzījusies no kursa, lai iekļūtu Polijas ūdeņos. Turklāt izmeklētāji bija mēģinājuši salīdzināt DNS paraugus, kas iegūti jahtā, ar „vismaz viena Ukrainas karavīra DNS paraugiem”.

Kā raksta „The Wall Street Journal”, izmeklētāji mēģina noskaidrot, kāpēc jahta iznomāta ar Varšavas ceļojumu aģentūras starpniecību, kas varētu būt daļa no Ukrainai piederošu uzņēmumu tīkla, iespējams, saistīta ar Ukrainas izlūkdienestiem.

Saskaņā ar „The Wall Street Journal” datiem, izmeklētāji secināja, ka izmantotā sprāgstviela bija HMX, kas pazīstama arī kā oktogēns un ir piemērota zemūdens infrastruktūras iznīcināšanai. Jahtas apkalpe bija devusies uz Poliju pēc tam, kad, iespējams, bija novietojusi sprāgstvielas uz „Nord Stream 1”, ziņoja laikraksts, atsaucoties uz „Andromeda” maršrutu pārzinošiem cilvēkiem. Pēc tam kuģis, kuru tikai dažas dienas iepriekš bija iznomājis kāds Vācijas uzņēmums, devās atpakaļ uz ziemeļiem, lai arī uz „Nord Stream 2” novietotu sprāgstvielas, apgalvo izmeklētāji.

Polija noraidījusi apgalvojumus par iespējamu uzbrukumu „Nord Stream”. Izdevuma avoti Vācijā arī norādīja, ka izmeklētājiem nav pierādījumu, kas liecinātu par Varšavas saistību ar sprādzieniem.

2022. gada septembra beigās tika bojātas trīs no četrām gāzesvadu „Nord Stream 1” un „Nord Stream 2” caurulēm. Zviedrijas, Dānijas un Vācijas veiktās izmeklēšanas liecina, ka gāzes vadi tika uzspridzināti, bet vainīgos joprojām noskaidro.

Vairākos Rietumu medijos izskanējušas ziņas, ka sprādzienus varētu būt sarīkojis kāds proukrainisks grupējums, kas nav saistīts ar nevienas valsts varas iestādēm. Vairākās citās publikācijās tika runāts par iespējamo Krievijas iesaistīšanos sprādzienos. Amerikāņu mediji savukārt rakstīja, ka ASV izlūkdienestu rīcībā nav pierādījumu, kas liecinātu par iespējamu Krievijas saistību.

Oficiāli Rietumu valstis paziņoja, ka tā, protams, ir sabotāža, bet kurš to ir sarīkojis, joprojām nav zināms.

Laikraksts „Washington Post” nesen ziņoja, ka uzbrukumu gāzes vadam plānojuši Ukrainas militāristi tiešā bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija uzraudzībā. Kijiva šīs apsūdzības noraidīja.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu