Šoigu pavēlējis visām „brīvprātīgo vienībām” un „Vagner” kaujiniekiem parakstīt līgumus ar Aizsardzības ministriju (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu
Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu Foto: AP/Scanpix

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu parakstījis rīkojumu, saskaņā ar kuru visām „brīvprātīgo vienībām”, kas atrodas frontē Ukrainā, līdz 1.jūlijam jānoslēdz līgumi ar Aizsardzības ministriju, teikts ministrijas mājaslapā publicētajā preses relīzē.

Tas dos brīvprātīgo formācijām nepieciešamo juridisko statusu, veidos vienotas pieejas visaptveroša atbalsta organizēšanai un savu uzdevumu izpildei, teikts paziņojumā. Tajā pašā laikā atsevišķi brīvprātīgie var slēgt individuālus līgumus gan ar vienībām, gan tieši ar Aizsardzības ministriju.

„Rīkojums dod tiesības visiem brīvprātīgajiem slēgt individuālus līgumus vai nu ar brīvprātīgo vienībām, vai ar Aizsardzības ministriju kā līgumdarbiniekiem. Līgumattiecības ar valsti nozīmē, pirmkārt, attiecināt uz viņiem, kā arī uz viņu ģimenes locekļiem valsts noteiktos sociālās aizsardzības un atbalsta pasākumus. Tādējādi rīkojums paplašina iespējas apvienotās spēku grupas vienību komplektēšanā gan ar karavīriem, gan brīvprātīgajiem, kopīgi izmantojot militārās vienības un brīvprātīgo organizācijas,” sacīja aizsardzības ministra vietnieks Nikolajs Pankovs.

Krievijas varas iestādes privātos militāros uzņēmumus, piemēram, privāto militāro kompāniju „Vagner” dēvē par Krievijas varasiestāžu „brīvprātīgo vienībām”. Saskaņā ar likumu, privātās militārās kompānijas Krievijā ir aizliegtas, tāpēc amatpersonas izvēlas definīciju „brīvprātīgo vienības”.

Šoigu pavēle ​​var būt rezultāts viņa konfliktam ar „Vagner” dibinātāju Jevgeņiju Prigožinu un mēģinājumam pārņemt algotņus savā kontrolē. 2023. gada maijā Prigožins uz līķu fona ierakstīja video, kur Šoigu un Gerasimovu nosauca par „kucēm, kuras nobaro birojos”. Viņš apsūdzēja militāro pavēlniecību par šāviņu neizsniegšanu algotņiem. Vēlāk viņš atkal kritizēja Aizsardzības ministriju un mudināja „neiet uz Sarkano laukumu”.

Tāpat rīkojums varētu būt saistīts ar to, ka daudzi no Krievijas okupētajos Doņeckas un Luhanskas apgabalos piespiedu kārtā mobilizētajiem ir reģistrēti kā brīvprātīgie.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu