Latvijas iedzīvotāji aktīvi ziedo Ukrainā plūdos cietušajiem, bet piemirst par ziedojumiem armijai (4)

Dardega Legzdiņa
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stringer

Pagājušajā nedēļā, reaģējot uz Kahovkas HES uzspridzināšanas rezultātā izveidojušos humāno katastrofu, ievērojami pieaudzis Latvijas iedzīvotāju ziedojumu skaits Ukrainas civiliedzīvotāju glābšanai un plūdu seku likvidēšanai, norāda TVNET aptaujātie labdarības organizāciju pārstāvji.

Ziedot.lv komunikācijas vadītāja Ilze Ošāne informēja, ka, izrādot solidaritāti un atbalstu plūdos cietušajiem ukraiņiem, Latvijas līdzcilvēki ziedo gan naudas līdzekļus portālā Ziedot.lv, gan nepieciešamās mantas labdarības noliktavās visā Latvijā. Nepilnas nedēļas laikā portālā Ziedot.lv saziedoti vairāk nekā 80 tūkstoši eiro. Tie pārtop praktiskā un reālā palīdzībā, kas tiek organizēta sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā, kas apkopo ukraiņu aktuālākās vajadzības. Jau rīt, 13.jūnijā, pie Kongresu nama tiek organizēts konvojs ar pirmo palīdzības sūtījumu Kahovkas HES plūdos cietušajiem.

Tikmēr „Latvijas ukraiņu kongresa” pārstāve Jana Streļeca apgalvo, ka viņu organizācija pašlaik nav novērojusi ziedojumu strauju pieaugumu. Šobrīd situācija liek domāt, ka Ukrainā diezgan labi tiek galā ar šīs humānās katastrofas sekām. Ziedojumu piegāde tiek organizēta operatīvi, taču, piemēram, Nova Post sūtījumu piegādes uzņēmums pašlaik pārtraukuši pieņemt pārtikas ziedojumus, jo tas šobrīd nav nepieciešamākais. Tāpat arī drēbju ziedojumu šobrīd pietiek, laivu ziedojumu plūdu skartajiem apgabaliem arī pietiekot. Jana Streļeca informēja, ka vēl līdz šodienai, 12. jūnijam, nevalstiskajām organizācijām ir atvērta pieteikšanās ES ārkārtas grantu konkursam Kahovkas HES spridzināšanas seku novēršanai. Taču kā svarīgāko vēstījumu viņa uzsvēra, ka nedrīkst aizmirst ziedot Ukrainas armijas vajadzībām, jo šobrīd līdz ar fokusu uz plūdos cietušajiem civiliedzīvotājiem ir apsīkuši ziedojumi armijai.

Biedrības “Tavi draugi” vadītājs Ulvis Noviks savukārt norāda, ka ziedošanas viļņi bijuši jau vairāki, taču šobrīd pēc ilgāka pārtraukuma cilvēku atsaucība ziedot ir pielīdzināma tai, kas bija kara sākumā.

“Ir traģiski, ka tam par iemeslu ir tāda katastrofa, tomēr pozitīvi, ka cilvēku atsaucība ir liela, vēlme palīdzēt nav zudusi.”

Šobrīd, kad jau pagājušas vairākas dienas kopš Kahovkas HES uzspridzināšanas, ziedotāju atsaucība ir nedaudz norimusi, tādēļ biedrība apzina aktuālo situāciju un noskaidro pašlaik nepieciešamās lietas, lai atkal uzrunātu sabiedrību ziedot un varētu organizēt nākamās palīdzības kravas jau līdz nedēļas beigām. Pirmās kravas ar ziedotajām laivām, ģeneratoriem, ūdens attīrīšanas sistēmām ir nosūtītas, ziedotā tehnika jau tiek lietota. Visticamāk, ka šobrīd jau vajadzības ir pamainījušās, tādēļ ir svarīgi reaģēt uz aktuālo informāciju un informēt sabiedrību, kādas lietas nepieciešams ziedot.

Aktuālo situāciju par ziedojumiem biedrība “Tavi draugi” arī publicējusi savā Instagram kontā

Tajā “Tavi draugi” koordinatore Iriša Mogira informē, ka laivas tomēr joprojām ir noderīgs ziedojums, jo, kaut arī Ukrainas pusē civiliedzīvotāju evakuācija pamazām noslēdzas, būs nepieciešams evakuāciju turpināt Dņipras otrā krastā, kur Krievijas okupētajā teritorijā palīdzība civiliedzīvotājiem netiek nodrošināta. Šobrīd ir apzinātas trīs aktuālās nepieciešamās palīdzības jomas: laivas evakuācijas pasākumu turpināšanai, finansiāli ziedojumi rūpniecisko ūdens filtru iegādei, jo ir katastrofāls tīra dzeramā ūdens trūkums, kā arī saimniecības preces plūdu seku likvidācijai (gumijas zābaki un cimdi, spaiņi, lāpstas, maisi utml.) Precīzāks nepieciešamo ziedojumu saraksts tiks sastādīts šīs dienas laikā. Ziedojumus iespējams nodot biedrības "Tavi draugi" angārā Rīgā, Ventspils ielā 50, darbdienās no plkst. 10 līdz 18, sestdienās no plkst 10 līdz 16.

Konteksts

Kā ziņots, atbilstoši Ukrainas izlūkdienesta datiem krievu okupanti otrdien plkst. 2.50 uzspridzināja Kahovkas HES dambi. Pēc provizoriskas informācijas Kahovkas HES dambja spridzināšanu veica Krievijas armijas 205. motorizēto strēlnieku brigāde.

Krievijas karaspēka kontrolētais Kahovkas HES tika uzspridzināts 6.jūnijā, appludinot daļu Hersonas un Mikolajivas apgabalu.

Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko pavēstīja, ka pēc Kahovkas HES iznīcināšanas applūda kopumā 77 pilsētas un ciemati. Abos reģionos no savām mājām kopumā tika evakuēti 3700 cilvēki.

Hersonas pilsētā, kas ir lielākais apdzīvotais centrs HES tuvumā, ūdens līmenis sācis kristies, un vietējie iedzīvotāji sākuši atgriezties savās mājās, lai novērtētu postījumus. Tikmēr glābēji ar laivām turpina evakuēt cilvēkus no visvairāk cietušajiem pilsētas rajoniem.

Pēc Kahovkas HES iznīcināšanas Ukrainā aptuveni 700 000 cilvēku palikuši bez pienācīgas piekļuves dzeramajam ūdenim, intervijā ziņu aģentūrai AP pavēstīja ANO ārkārtas palīdzības koordinators Mārtins Grifitss.

Grifitss norādīja, ka ūdeņi ir plūduši pāri arī mīnētām teritorijām, un šīs mīnas tiks aizskalotas uz vietām, kur cilvēki tās negaida, apdraudot cilvēkus, jo īpaši bērnus.

Viņš pavēstīja, ka ANO nāks klajā ar īpašu aicinājumu palielināt palīdzību Ukrainai, lai varētu tikt galā ar problēmām, ko radījusi Kahovkas HES iznīcināšana. Tomēr Grifits sacīja, ka pirms aicinājuma izsludināšanas viņš vēlas nogaidīt dažas nedēļas, lai redzētu, kādas ir sekas uz ekonomiku, veselību un vidi.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu